Default hero image

Nytt utbildningsmaterial

om vatten

På söndag den 22 mars är det Världsvattendagen.

Skribent |

Publicerad |

2009 03 18

Uppdaterad |

2009 03 18

Nytt utbildningsmaterial om vatten

UNICEFs årliga skolkampanj En droppe vatten pågår just nu och hundratals elever säljer den  lilla blå droppenålen till förmån för UNICEFs vattenprojekt i Etiopien. 

Inför Världsvattendagen, på söndag den 22 mars, har vi också lanserat ett nytt skolmaterial om vatten som passar för årskurs 4-6. En droppe vatten - utbildningsmaterial - PDF

Vatten prioriterad fråga för UNICEF

Vatten är en begränsad naturresurs som både kan ena och splittra samhällen, men det är också en grundläggande del i arbetet för barns rättigheter. Tillgång till rent vatten och toaletter är avgörande för barns överlevnad och utveckling.

UNICEF arbetar idag med integrerade vatten, sanitets- och hygienprojekt i drygt 90 länder runt om i världen. Det handlar framför allt om att ta fram enkla, billiga och lättillgängliga lösningar, så att byar och samhällen kan få rent dricksvatten, hygieniska latriner med möjlighet att tvätta händerna, möjlighet att samla och rena regnvatten och utbildning i hygien.

Iag har 87% av världens befolkning, det vill säga ungefär 5,7 miljarder människor, tillgång till dricksvatten av god kvalitet. Men fortfarande lever ungefär 125 miljoner barn under fem år i hushåll där vattnet är av otjänlig kvalitet.

Vatten är en högaktuell fråga som hör ihop med diskussionen om klimatförändringarna. När det gäller UNICEFs arbete för de mest utsatta barnen, kommer detta att vara ett prioriterat område som kommer att kräva nya lösningar för att hantera konsekvenserna av till exempel förändrade klimatförhållanden.

Om du vill stötta UNICEF i arbetet för att alla barn ska ha tillgång till rent vatten och sanitet, så kan du bland annat köpa den lilla vattendroppen som skolbarn och frivilliga säljer runt om i landet. Självklart går det bra att köpa enstaka “droppar”, dock är minsta beställning fyra stycken (100 kronor inkl. porto). Beställ genom att mejla antal, namn och adress till droppen@unicef.se .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.