En tio månader gammal pojke har delvis förlamats av polio i Gaza. Den mycket smittsamma sjukdomen hotar tusentals barns liv och hälsa. UNICEF vaccinerar nu tiotusentals barn varje dag i en kamp mot klockan.
Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.
De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.
Polio är nära att utrotas, men i konfliktdrabbade områden och katastrofer saknar fortfarande många barn tillgång till vaccin. UNICEF arbetar intensivt tillsammans med partner för att stoppa spridningen av polio, så att inget barn någonsin drabbas av den dödliga sjukdomen.
Polio är nära att utrotas, men trots framsteg saknar många barn fortfarande tillgång till vaccin. Allt fler missar viktiga vaccinationer när världen tvingas prioritera bekämpningen av covid-19. UNICEF gör nu allt för att få stopp på polio överallt, så att inget barn någonsin drabbas av den dödliga sjukdomen.
Världens arbete mot covid-19 riskerar att leda till allvarliga epidemier av mässling och polio, varnar UNICEF och WHO. Avbrott i vaccinationsprogram världen över innebär att många barn riskerar att dö i sjukdomar som kan förebyggas, om inte stora satsningar görs nu.
Till följd av coronaviruset går många barn miste om vaccin mot andra farliga sjukdomar, som mässling och polio. För att skydda barn och förebygga utbrott av andra sjukdomar uppmanar UNICEF länder att fortsätta vaccinera i den mån det är möjligt och planera för ökade insatser när coronapandemin är under kontroll.
UNICEF arbetar på många olika sätt för att minska krigets skadeverkningar för barn. Vi ger mycket effektiv katastrofhjälp, tar hand om ensamma barn och försöker återförena dem med sina föräldrar, samt förhandlar med krigsledare för att få dem att avstå från att utnyttja barnsoldater och att släppa dem fria. Ett annat exempel är insatsen Days of Tranquility.
Den här veckan delar vi med oss av några goda nyheter från 2016. Idag kan du läsa om Aisha Bulama, en av alla frivilliga som gör UNICEFs arbete möjligt.
I augusti genomfördes en massvaccinationskampanj för att skydda barn i Irak mot polio. Trots konfliktens svåra omständigheter lyckades UNICEF tillsammans med WHO och Iraks hälsoministerium vaccinera närmare 4 miljoner barn under fem år.
Nu ska fyra miljoner barn under fem års ålder vaccineras mot polio i Irak. UNICEF genomför massvaccinationen under fyra dagar tillsammans med WHO och Iraks hälsoministerium.
UNICEF och WHO presenterade igår en rapport om polio i Mellanöstern. Rapporten beskriver bland annat att 25 miljoner barn under fem år har vaccinerats, i sju länder, under 37 omgångar. Men fler insatser är kritiskt nödvändiga för att stoppa spridningen i Syrien, Irak och regionen.
På söndag är det Mors dag. Det vill vi fira genom att hylla alla starka, fantastiska mammor som finns i världen. Aisha i Nigeria är en av dem. Då hennes egen dotter fick polio bestämde hon sig för att inget annat barn ska behöva drabbas. Nu knackar Aisha dörr för att sprida budskapet om vaccin.
UNICEF har inlett en ny massvaccinationskampanj mot polio i Syrien, Irak och Egypten. Målet är att nå mer än 20 miljoner barn under de kommande fem dagarna.
Den största vaccinationskampanjen i Mellanösterns historia kommer genomföras denna vecka. Målet är att vaccinera 23 miljoner barn i Syrien och angränsande länder mot polio. Under de kommande månaderna planerar UNICEF att leverera tio miljoner doser poliovaccin till Syrien.
Efter en katastrof kan sjukdomar lätt spridas. Människor lever tätt ihop under svåra förhållanden och barnen är alltid mest sårbara. Igår påbörjades en stor vaccinationskampanj i Filippinerna. Detta är ett samarbete mellan UNICEF, WHO och andra partners för att skydda barnen mot mässling och polio.
På senaste tiden har flera fall av polio har bekräftats i Syrien. UNICEF har tillsammans med WHO påbörjat en stor vaccinationskampanj för att skydda så många barn som möjligt i regionen mot polio och andra sjukdomar som kan förebyggas genom vaccinering.
I dagarna presenterades en ny omfattande global handlingsplan som på bara sex år ska utrota alla typer av polio. 2,7 miljarder barn ska vaccineras fram till 2018 då världen beräknas vara helt fri från polio. En av drivkrafterna bakom planen är UNICEF, som menar att den stora utmaningen är att hitta och nå fram till alla barn.
Vaccinationer räddar livet på två till tre miljoner barn varje år, men med större ansträngning och mer pengar skulle ytterligare 1,5 miljoner barns liv kunna räddas. En femtedel av alla barn i världen saknar fortfarande skydd mot dödliga sjukdomar som kan förebyggas med vaccin. UNICEF uppmanar omvärlden att öka insatserna.
UNICEF genomför just nu en omfattande vaccinering av barn i Syrien för att skydda dem mot mässling och polio. Målet är att nå 1,4 miljoner barn – av vilka många befinner sig på flykt undan striderna.
Genom rutinmässiga vaccinationer, vaccinationskampanjer och ökad tillgång till rent vatten och toaletter har Angola vänt trenden med ökade fall av polio. Nu firar landet ett år utan några nya rapporterade fall av den farliga sjukdomen. För att Angola ska räknas helt poliofritt får det inte finnas några nya rapporterade fall på 3 år.
Tack vare bättre hygien och ökad tillgång till rent dricksvatten minskar antalet barn som drabbas av polio och kolera på landsbygden i Tchad. Med stöd från UNICEF får allt fler samhällen renare vatten och bättre levnadsvillkor.
Idag startar världens största vaccinationskampanj för att utrota polio i Afrika. I 20 länder ska UNICEF i samarbete med hälsomyndigheter, andra organisationer och hundratusentals frivilliga gå från dörr till dörr för att vaccinera varenda unge under fem år mot polio. En poliofri värld är inom räckhåll.
UNICEF har tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) under decennier framgångsrikt hjälpt regeringar över hela världen att genomföra massvaccinationer för att skydda barn mot polio. Sakta men säkert är den livshotande förlamningssjukdomen på väg att utrotas. Nu är det snart Indiens tur att förklaras fritt från polio.