UNI162703_Yurtsever-575x383.jpg

UNICEF och WHO presenterade igår en rapport om polio i Mellanöstern. Rapporten beskriver bland annat att 25 miljoner barn under fem år har vaccinerats, i sju länder, under 37 omgångar. Men fler insatser är kritiskt nödvändiga för att stoppa spridningen i Syrien, Irak och regionen.

Skribent |

Publicerad |

2014 07 23

Uppdaterad |

2014 07 23

Global insats krävs för att skydda barn mot polio i Syrien, Irak och regionen

En pojke som flytt med sin familj från Aleppo i Syrien till Turkiet, får en dos poliovaccin.

Foto: © UNICEF/Yurtsever

Den första fasen av den största vaccinationskampanjen mot polio i Mellanösterns historia har nu avslutats.

– Trots stora utmaningar var den första omgången omfattande och snabb. Till stor del tack vare tusentals obesjungna hjältar – hälsoarbetare och frivilliga som under svåra och farliga förhållanden gjorde sitt allt för att nå barnen med poliovaccin, säger Maria Calivis, UNICEFs regionchef för Mellanöstern och Nordafrika.

Enligt rapporten har täckningen för vaccinering mot polio i Syrien minskat dramatiskt, från i genomsnitt 99 procent till 52 procent. Minst 60 procent av Syriens sjukhus har förstörts eller skadats, och mindre än en tredjedel av landets ambulanser fungerar i dagsläget. Utrustning för vaccinationer, servicefordon och utrustning för att upprätthålla kylkedjan har skadats, förstörts eller förlorats.

Rapporten framhåller följande anledningar till att polio åter upptäckts i Syrien efter 14 år: rutinvaccineringen har avbrutits, allvarliga skador på Syriens hälsoinfrastruktur, konstanta flyktingströmmar inom Syrien och över landets gränser, och att man inte lyckas vaccinera barn på grund av det pågående våldet.

Mer än 6,5 miljoner syriska barn är nu i stort behov av livräddande humanitär hjälp. 38 fall av polio har bekräftats (varav två i Irak) och 765 000 barn i Syrien lever i områden som är svåra att nå på grund av konflikt och restriktioner.

Det är inte omöjligt att utrota polio

Enligt rapporten är följande insatser kritiskt nödvändiga för att stoppa spridningen i regionen: – Vårt arbete är långt ifrån över, säger Maria Calivis, under de kommande månaderna måste vi nå ännu fler barn. Särskilt de som ännu inte har nåtts på grund av det osäkra läget.

Hjälp barnen som drabbats av konflikten i Syrien genom att ge en gåva till vårkatastrofinsamling

. Du kan också bidra genom att köpapoliovaccin

i vår gåvoshop.

Rapporten finns tillgänglig för nedladdning här .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.