Default hero image

Tack vare bättre hygien och ökad tillgång till rent dricksvatten minskar antalet barn som drabbas av polio och kolera på landsbygden i Tchad. Med stöd från UNICEF får allt fler samhällen renare vatten och bättre levnadsvillkor.

Skribent |

Publicerad |

2012 05 11

Uppdaterad |

2012 05 11

Rent vatten och toaletter räddar barns liv i Tchad

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

I mars rapporterade UNICEF att millenniemålet om tillgången till rent vatten har uppnåtts , men att situationen ser mycket olika ut i olika delar av världen. Tchad är ett av de länder som har sämst tillgång till rent dricksvatten och ordentliga toaletter.

Bristen på grundläggande hygienrutiner i landet leder till sjukdomar såsom polio, kolera och svår diarré, något som drabbar barnen på landsbygden extra hårt. Förra året hade Tchad över 17000 fall av kolera och 459 dödsfall.

Utbildar byinvånare

Tillsammans med organisationen ”Healthy Schools, Healthy Homes”, håller UNICEF utbildningar för att förbättra hygienen ute på landsbygden. Målet är att lära samhällen att själva bygga och underhålla toaletter, för att minska spridningen av bakterier som uppstår när folk uträttar sina behov ute i det fria.
– Det här är något som många inte känner till. När de förstår att flugorna och bakterierna som dras till avföring även dras till maten som vi äter, vill de rusa iväg och börja bygga sina egna toaletter, berättar Amina Ramadane, som reser runt och utbildar i byarna.

En toalett per hushåll

Av de 30 byar som hon arbetat med under 2011, har 20 redan fått ordenliga toaletter. I byn Fadje har det blivit obligatoriskt för varje hushåll att ha en egen toalett. Familjerna har också lärt sig att anpassa sig till viktiga hygienrutiner som bidrar till att hålla sjukdomar borta. Till exempel genom att klorera sitt dricksvatten och att tvätta händerna med tvål.
 

202 rena byar

Projektet med bättre hygien- och sanitetsförhållanden på landsbygden genomförs i åtta regioner i Tchad. Sedan starten har 202 byar fått tillgång till toaletter, något som även förbättrar familjernas privatliv.

Men Tchad har fortfarande lång väg kvar för att kunna nå millenniemålet att till år 2015: att halvera andelen av befolkningen som inte har tillgång till rent dricksvatten och grundläggande sanitet.
Genom lokala insatser i Tchad och med stöd från UNICEF, kan landet rädda tusentals barns liv.

Du kan också vara med och stödja UNICEFs arbete genom att t ex handla vattenreningstabletter i vår gåvoshop .

Du kan också stödja ett av UNICEFs vattenprojekt i Niger med en gåva.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.