UN0594788.jpg

Tillsammans

mot polio

Polio är nära att utrotas, men i konfliktdrabbade områden och katastrofer saknar fortfarande många barn tillgång till vaccin. UNICEF arbetar intensivt tillsammans med partner för att stoppa spridningen av polio, så att inget barn någonsin drabbas av den dödliga sjukdomen.

Skribent |

Publicerad |

2022 10 23

Uppdaterad |

2022 10 24

Tillsammans mot Polio

Polio är en dödlig sjukdom som tidigare var den främsta orsaken till förlamning hos barn. Men tack vare utbyggda vaccinationsprogram och informationskampanjer har antalet fall av polio i världen minskat med 99 procent från år 1988. I Sverige infördes vaccinationen i barnvaccinationsprogrammet redan år 1965, och det sista inhemska fallet rapporterades 1977. Men i konfliktdrabbade områden och katastrofer går fortfarande miljontals barn miste om poliovaccin och andra livsviktiga vaccinationer. Några av utmaningarna är: 

  • Att det behövs mer pengar till sjukvården, framförallt inom primärvården. 

  • Felaktig eller bristande information till vårdnadshavare om hur viktigt det är att vaccinera sitt barn mot polio. 

  • Det är svårt att leverera vaccin till avlägsna och svåråtkomliga delar av världen, framförallt i väpnade konflikter och katastrofer.

Polioutbrott i USA, Afrika och Europa

Afghanistan och Pakistan är de två sista länderna i världen där det finns en spridning av vilt polio. Men den här sjukdomen tar inte hänsyn till geografiska gränser, utan kan snabbt sprida sig och förlama ovaccinerade barn i länder som varit fri från polio i decennier. Därför är det väldigt viktigt att man fortsätter att vaccinera mot sjukdomen. 

Den senaste tiden har det förekommit fall i bland annat USA, Israel, Storbritannien och Malawi. Det är en viktig påminnelse om att så länge det finns grupper med otillräckligt skydd mot polio så kan viruset dyka upp var som helst. Det finns i dagsläget inget botemedel, utan det enda sättet att stoppa polio är att se till att alla barn vaccineras.

UN0641120
Arianna, fyra månader gammal, sitter i sin mammas knä. Hon har precis fått vaccin mot polio på sjukhuset St Joseph Hospital, i Malawi. I början av 2022 upptäcktes sjukdomen på nytt i landet hos en 3-årig flicka som hade drabbats av förlamning.© UNICEF/Paul

Vad gör UNICEF?

Tack vare UNICEFs unika uppdrag inom FN är vi världens största inköpare av vaccin och har årtionden av erfarenhet när det gäller att leverera vaccin till barn världen över. 

  • UNICEF genomför varje år flera massvaccinationer tillsammans med regeringar, WHO och andra organisationer, bland annat inom ramen för samarbetet

  • Vår expertis ligger främst inom leverans av säkra vaccin, bygga förtroende och att motivera föräldrar till att vaccinera sina barn mot polio.Varje år köper och distribuerar UNICEF över en miljard doser poliovaccin. 

  • Vaccinet måste förvaras i rätt temperatur hela vägen fram till barnen. Därför investerar UNICEF i nödvändig infrastruktur kring leverans och distribution av vaccinet, så kallad kylkedjan. Vi utbildar även sjukvårdspersonal om hur vaccinen hålls säkra under transport och förvaring samt säkerställer att vaccindoser används innan utgångsdatum och att lagren fylls på när det behövs.

  • UNICEF utbildar även medarbetare i fält och frivilliga som spelar en avgörande roll i att nå utsatta områden. De besöker hushåll, svarar på frågor, motbevisar felaktiga rykten kring vaccin, samt uppmuntrar lokala myndigheter och religiösa ledare att engagera sig för att stödja vaccinationer i sitt samhälle.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.