UNI152126-575x382.jpg

På senaste tiden har flera fall av polio har bekräftats i Syrien. UNICEF har tillsammans med WHO påbörjat en stor vaccinationskampanj för att skydda så många barn som möjligt i regionen mot polio och andra sjukdomar som kan förebyggas genom vaccinering.

Skribent |

Publicerad |

2013 10 30

Uppdaterad |

2013 10 30

Polio bekräftat i Syrien – nu vaccineras flera miljoner barn

Polio, som är en smittsam dödlig sjukdom, är idag utrotad i de allra flesta av världens länder. Men det enda sättet att helt stoppa sjukdomen är att se till att alla barn får vaccin. Cirka 500 000 barn i Syrien har inte kunnat vaccineras mot polio under de senaste två åren, på grund av den pågående konflikten i landet. Nyligen bekräftade Världshälsoorganisationen WHO flera fall av sjukdomen.

UNI152126-575x382.jpg
En flicka får en dos poliovaccin av en hälsoarbetare i Damaskus.Foto: © UNICEF/Omar Sanadiki

En flicka får en dos poliovaccin av en hälsoarbetare i Damaskus. Foto: © UNICEF/Omar SanadikiPolio, som är en smittsam dödlig sjukdom, är idag utrotad i de allra flesta av världens länder. Men det enda sättet att helt stoppa sjukdomen är att se till att alla barn får vaccin. Cirka 500 000 barn i Syrien har inte kunnat vaccineras mot polio under de senaste två åren, på grund av den pågående konflikten i landet. Nyligen bekräftade Världshälsoorganisationen WHO flera fall av sjukdomen.

Att leva på flykt ökar risken för sjukdomar

Ordinarie vaccinationsprogram har inte kunnat genomföras då flera miljoner människor har tvingats lämna sina hem och antingen befinner sig på flykt inom landet eller i grannländerna. Barnen i regionen löper nu en mycket högre risk för att drabbas av sjukdomar som polio och mässling.

UNICEF mobiliserar för att nå ut med vaccin

Inne i Syrien har en vaccinationskampanj nu påbörjats för att nå 2,4 miljoner barn med vaccin mot polio, mässling, påssjuka och röda hund. UNICEF kämpar för att säkerställa att vaccin finns tillgängligt i hela regionen.Tillsammans med partners arbetar vi för att öka kunskapen om vikten av att vaccinera sina barn, och ett flertal vaccinationskampanjer kommer att genomföras i regionen fram till runt årsskiftet.

Mer hjälp behövs nu

Hjälp syriska barn som drabbats av konflikten genom en gåva till vårkatastrofinsamling

. Eller bidra genom att köpapoliovaccin

i vår gåvoshop.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.