Inom UNICEF kallas vaccinets väg till barnen för "the cold chain", kylkedjan. Vaccinet måste nämligen kylas och förvaras i en temperatur på mellan 2-8 plusgrader, från det att det tillverkas ända tills strax innan användning. Det ställer förstås stora krav på hur kedjan organiseras.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2017 05 18
Uppdaterad |
2021 10 08
Kylkedjan – vaccinets väg till barnen
Vaccin måste kunna transporteras över enorma avstånd, i extrem värme och till några av världens mest otillgängliga platser. UNICEF levererar all den utrustning som krävs: stora kylanläggningar, kylrum och kylskåp med mera. Överallt där barn måste skyddas mot farliga sjukdomar finns vi på plats och distribuerar vaccin, utbildar hälsoarbetare och bidrar med den viktiga kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur.
Tack vare välplanerade vaccinationskampanjer med hundratusentals frivilliga som går från dörr till dörr – kan vi vaccinera miljontals barn på en vecka eller två. Till fots, på cyklar, motorcyklar, hästar, åsnor eller kameler kämpar vi för att nå ut till varenda unge i varenda liten by.
Att transportera vaccin hela vägen fram
Som världens största inköpare av vaccin har UNICEF årtionden av erfarenhet när det gäller att organisera vaccinleveranser världen över. Det är därför vi nu leder arbetet för att se till att 92 låg- och medelinkomstländer får vaccin mot covid-19. Men – att få vaccinen från producenterna och hela vägen fram till en avlägsen vårdcentral är ett gigantiskt uppdrag. Här spelar kylkedjan en enormt viktig roll. Utan kylkedja – inget vaccin.
- 6.Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
- 24.Barn har rätt till bästa möjliga hälsa, tillgång till hälso- och sjukvård samt till rehabilitering. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.