UNI153652-575x383.jpg

Efter en katastrof kan sjukdomar lätt spridas. Människor lever tätt ihop under svåra förhållanden och barnen är alltid mest sårbara. Igår påbörjades en stor vaccinationskampanj i Filippinerna. Detta är ett samarbete mellan UNICEF, WHO och andra partners för att skydda barnen mot mässling och polio.

Skribent |

Publicerad |

2013 11 27

Uppdaterad |

2013 11 27

Nu vaccineras barnen i Filippinerna mot mässling och polio

Mer än 30 000 barn i Tacloban kommer att få skydd mot sjukdomarna genom kampanjen. Vaccineringen sker i evakueringscenter och i samhällen med hjälp av mobila hälsovårdsteam.– Barnen i Tacloban behöver allt skydd de kan få just nu, säger Angela Kearney, UNICEFs katastrofkoordinator på plats. Sjukdomar är som tysta rovdjur, men vi vet hur vi kan förebygga dem och vi kommer att göra allt vi kan.

UNI153652-575x383.jpg
Vaccinationskampanjen ska skydda alla barn under fem år i katastrofdrabbade områden i Filippinerna.Foto: © UNICEF/Jeoffrey Maitem

Vaccinationskampanjen ska skydda alla barn under fem år i katastrofdrabbade områden i Filippinerna. Foto: © UNICEF/Jeoffrey MaitemMer än 30 000 barn i Tacloban kommer att få skydd mot sjukdomarna genom kampanjen. Vaccineringen sker i evakueringscenter och i samhällen med hjälp av mobila hälsovårdsteam.– Barnen i Tacloban behöver allt skydd de kan få just nu, säger Angela Kearney, UNICEFs katastrofkoordinator på plats. Sjukdomar är som tysta rovdjur, men vi vet hur vi kan förebygga dem och vi kommer att göra allt vi kan.

Ett första steg i en stor kampanj

Vaccineringen av barn i Tacloban är det första steget i en stor vaccinationskampanj, riktad mot alla barn under fem år i de områden som drabbats av tyfonen i Filippinerna. Kampanjen är ett samarbete mellan UNICEF, WHO, Filippinernas regering och andra partners.15 team med personal från bland annat hälsodepartementet, filippinska Röda Korset och andra organisationer, vaccinerade barn på olika ställen i Tacloban igår. De första barnen som vaccinerades bor i 20 evakueringscenter, där de lever under omständigheter som kan öka risken för smittsamma sjukdomar.

Vaccineringen har kommit igång snabbt

På uppmaning från regeringen i Filippinerna, har UNICEF köpt in vaccin till ett värde av drygt två miljoner dollar, för att fylla på landets lager av vaccin som nu används i kampanjen. UNICEF och WHO hjälper också till att återställa den brutna kylkedjan, något som är kritiskt viktigt för att vaccinet ska hålla exakt rätt temperatur ända fram till barnen.– Personal från UNICEF och WHO bar allt för hand från Manila till Tacloban, samordnade teamen för att dela ut vaccinen, och tränade dem att göra det under dessa svåra förhållanden, säger Dr. Julie Hall, representant för WHO i Filippinerna. Det är helt enastående att man redan är igång med en massvaccinationskampanj, bara två och en halv vecka efter en katastrof av dessa mått.

Ännu mer hjälp behövs

Under kampanjen undersöks också barnen för tecken på undernäring, genom att man mäter deras överarmar. Inga barn ska behöva dö av orsaker som går att förebygga. Du kan hjälpa oss att hjälpa ännu fler barn.Ge en gåva till vårt katastrofarbete för barnen i Filippinerna

. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.