En tio månader gammal pojke har delvis förlamats av polio i Gaza. Den mycket smittsamma sjukdomen hotar tusentals barns liv och hälsa. UNICEF vaccinerar nu tiotusentals barn varje dag i en kamp mot klockan.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 09 03
Uppdaterad |
2024 09 03
Så drabbar polio barnen i Gaza
I juli upptäcktes polio i Gazas avloppsvatten och i augusti bekräftades att en tio månader gammal pojke, som inte kunnat vaccineras på grund av kriget, blivit delvis förlamad av sjukdomen. Vaccinationstäckningen i Gaza var hög innan kriget. 99 procent av barnen var vaccinerade mot polio och inget fall av sjukdomen hade upptäckts under de senaste 25 åren.
Det senaste året har vaccinationstäckningen sjunkit, vilket ökat risken för smittspridning. Sjukvården har i princip kollapsat och många barn har inte kunnat vaccineras under kriget.
Polio är en mycket smittsam sjukdom som kan orsaka förlamning och om förlamningen påverkar andningsmuskulaturen kan det i vissa fall leda till döden. Det finns ingen behandling mot polio.
Polio sprids framförallt genom avföring och smutsigt vatten. Under kriget har 67 procent av vatten- och avloppssystemen skadats eller förstörts. Hundratusentals barn bor i överfulla flyktingläger utan tillräckligt med rent vatten, toaletter och avlopp.
Med tanke på förödelsen i Gaza och den fruktansvärda humanitära situationen är det inte förvånande att smittsamma sjukdomar som polio sprids. Det är en katastrof som hade kunnat undvikas.
Vad gör UNICEF?
UNICEF går nu en kamp mot klockan för att hinna vaccinera hundratusentals barn i Gaza mot polio innan smittspridningen blir ohanterlig.
I förra veckan levererade UNICEF 1,26 miljoner vaccindoser till Gaza och ytterligare 400 000 doser är på väg.
UNICEF har levererat kylutrustning så att vaccinet kan hålla rätt temperatur vid förvaring och transport.
Över 2 180 sjukvårdsarbetare har utbildats för att kunna ge vaccinationer och informera invånarna om kampanjen.
Den 1 september började vi tillsammans med WHO, UNRWA och det palestinska hälsoministeriet att massvaccinera och under den första dagen fick över 85 000 barn vaccin mot polio. Totalt hoppas vi kunna vaccinera 640 000 barn under 10 års ålder mot den smittsamma sjukdomen. Poliovaccinet (nOPV2) ges oralt genom droppar.
Det krävs en vaccinationstäckning på minst 90 procent för att stoppa utbrottet och hindra att det sprids vidare i världen.
UNICEF har krävt humanitära pauser
UNICEF och WHO har krävt humanitära pauser i striderna för att kunna genomföra vaccinationskampanjen. De stridande parterna har gått med på att respektera de humanitära pauserna på specifika platser mellan specifika tider.
Vaccinationskampanjen kommer att genomföras i etapper under tre dagar vardera, med början i centrala Gaza, följt av södra Gaza och till sist norra Gaza. För att vi under så kort tid ska kunna vaccinera hundratusentals barn måste de humanitära pauserna respekteras.
Men även då är uppgiften enormt komplicerad. Över 90 procent av alla människor i Gaza har tvingats på flykt under de senaste månaderna, upprepade attacker mot sjukhus och brist på mediciner och annat sjukvårdsmaterial har lett till att sjukvården nästan har kollapsat och stora delar av vägnätet i Gaza har förstörts.
Om inte alla barn hinner vaccineras under den utsatta tiden måste de humanitära pauserna förlängas. Dessutom krävs två doser vaccin för grundläggande skydd, vilket betyder att 640 000 barn kommer att behöva ta ytterligare en dos om en månad. Även då måste humanitära pauser respekteras.
Tusentals barn i Gaza har redan dött av bomber, svält och sjukdomar. Det enda som kan hindra att tusentals fler barn dör är en vapenvila och fred.
Relaterade artiklar
UNICEF välkomnar avtalet om vapenvila i Gaza och hoppas att det innebär slutet på detta krig där så många barn och unga har dödats och skadats. Vi uppmanar till en varaktig politisk lösning som prioriterar barns rättigheter och välmående.
Det nya året har inneburit mer död och lidande för barnen i Gaza. UNICEF gör allt vi kan för att nå fram till barnen i nöd - men en vapenvila krävs.
Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.