©-UNICEF_Omar-Sanadiki-575x382.jpg

20 miljoner barn ska

vaccineras på fem dagar

UNICEF har inlett en ny massvaccinationskampanj mot polio i Syrien, Irak och Egypten. Målet är att nå mer än 20 miljoner barn under de kommande fem dagarna.

Skribent |

Publicerad |

2014 04 08

Uppdaterad |

2014 04 08

20 miljoner barn ska vaccineras på fem dagar

Foto: © UNICEF/Omar Sanadiki

Kampanjen är en del av den insats som påbörjades i oktober 2013 då polioutbrott bekräftades i Syrien. Sammanlagt inledde sju länder i Mellanöstern en satsning för att nå 22 miljoner barn med poliovaccin. UNICEF genomför kampanjen tillsammans med ländernas regeringar, andra organisationer och FN-organ. Målsättningen är att nå barnen flera gånger, och hittills har totalt 25 kampanjer genomförts. För Irak är det här den första nationella vaccinationskampanjen sedan polio bekräftades i landet den 30 mars.

– Det är första gången på 14 år som polio påträffas i Irak, och det påminner oss om vilka risker barnen i området just nu utsätts för, säger Maria Calivis, UNICEFs regionchef för Mellanöstern och Nordafrika. Det är otroligt viktigt att vi når barnen mer än en gång, och att vi gör allt vi kan för att nå dem som vi tidigare inte kunnat nå. Det är enda sättet att hindra utbrottet från att spridas ytterligare.

Antalet barn som vaccineras ökar för varje omgång. Men det är än så länge svårt att nå barn på flykt från våldet i Syrien, eller som befinner sig i konfliktdrabbade områden. I ett samarbete med lokala partners kommer en insats att riktas särskilt mot dessa barn, under nästa fas av kampanjen.

Kampanjen fortsätter i Libanon och Turkiet den 10 och 18 april. Sedan utbrottet av polio bekräftades i oktober har UNICEF levererat 14 miljoner doser poliovaccin till Syrien.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.