I tisdags levererades nästan en miljon doser koleravaccin till staden Beira i Moçambique. Så fort vaccinet fanns på plats påbörjade UNICEF en vaccinationskampanj för att skydda barnen som drabbats av cyklonen Idai.
En enorm vaccinationskampanj mot kolera startade idag nära Cox’s Bazar i Bangladesh, för att skydda de hundratusentals rohingyer som flytt från Burma. Kampanjen som stöds av UNICEF är den näst största någonsin.
Kolerautbrottet i det konfliktdrabbade Jemen är det värsta i världen. Men tack vare enorma insatser från lokala hjältar och organisationer som UNICEF har antalet nya fall som rapporteras sjunkit med en tredjedel sedan juni.
Över 200 000 människor i Jemen har blivit drabbade av kolera. På bara två månader har sjukdomen spridit sig i stora delar av landet. Mer än 1 300 människor har dött, varav en fjärdedel av dem var barn. I helgen gick UNICEFs högsta chef Anthony Lake ut och varnade för det värsta kolerautbrottet i världen.
Under de senaste tre dagarna har fler än 10 000 fall av kolera rapporterats i Jemen. Varje dag söker mer än 1 000 barn vård för akuta diarréer – något som kan leda till döden genom uttorkning. UNICEF har skickat över 40 ton livräddande produkter som medicin och vätskeersättning för att rädda liv och bekämpa utbrottet.
Fler än 700 kolerafall har rapporterats i städerna Juba och Bor i Sydsudan hittills, vilket har resulterat i 32 dödsfall, där en av fem är barn, rapporterar UNICEF. För att förhindra att sjukdomen sprids vidare finns UNICEF på plats och utbildar barn och lärare i hela landet.
I jordbävningens spår hotas barnen av farliga sjukdomar som kolera, mässling och diarrésjukdomar. UNICEF lanserar nu en stor vaccinationskampanj för att skydda mer än en halv miljon utsatta barn mot mässling.
Ett utbrott av kolera har bekräftats i de södra delarna av Malawi där många människor på flykt från översvämningar har samlats i läger. I grannlandet Moçambique har också många fall upptäckts. UNICEF är på plats och kämpar för att stoppa spridningen.
Konflikten i Sydsudan har blivit en katastrof för landets barn, och läget blir värre och värre. UNICEF varnar nu för att hundratusentals barn i landets tre mest konfliktdrabbade områden riskerar att dö om inget förändras.
Över 3000 smittade och 68 dödsfall i kolera rapporteras från Niger. Kolerautbrotten lägger sten på börda i hela Sahelområdet, som redan slåss mot en pågående hungerkatastrof. Dessutom har konflikterna i norra Mali lett till stora flyktingströmmar och påfrestningar för värdsamhällen i Niger.
Tack vare bättre hygien och ökad tillgång till rent dricksvatten minskar antalet barn som drabbas av polio och kolera på landsbygden i Tchad. Med stöd från UNICEF får allt fler samhällen renare vatten och bättre levnadsvillkor.
Antalet kolerafall ökar i södra Somalia och utgör ett dödligt hot för redan undernärda barn. UNICEF och WHO trappar nu upp insatserna på bred front för att förhindra spridningen.
Ett år efter jordbävningen är det största hotet mot barns överlevnad i Haiti att bli smittad av kolera. UNICEF finns på plats och förbättrar saniteten, distribuerar rent vatten och sprider livsviktig information om sjukdomen.
Varje dag dör cirka 5 000 barn av brist på hygien, rent vatten och toaletter. Enligt den svenska regeringens nya policy för miljörelaterat bistånd är vatten och sanitet högsta prioritet. Trots det minskar detta bistånd. Att öka tillgången till vatten och toaletter är avgörande för att uppnå millenniemålen och vi vill se att det svenska biståndet dubblas, skriver UNICEF Sverige med flera i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag.
Allt fler kolerapatienter trängs på sjukhusen i Haiti och för att få stopp på epidemin görs nu en extra förebyggande satsning. Tillsammans med regeringen och lokala organisationer har UNICEF startat en bred informationskampanj som ska nå minst 80 procent av den totala befolkningen med kunskap om hur man bäst undviker att bli smittad.
UNICEF arbetar intensivt för att skydda invånarna i Haitis huvudstad Port-au-Prince mot kolera. Fokus är nu förebyggande insatser. Genom bland annat massiv information om enkla åtgärder som hindrar smittspridning hoppas man att hålla sjukdomen borta.
Över 250 dödsfall i akut diarré har nu rapporterats från Haiti. Barnen är extra sårbara och kan dö av uttorkning inom loppet av några timmar. UNICEF arbetar just nu intensivt med att förhindra att smittan sprider sig ytterligare.
Katastrofhjälpen har börjat komma fram i Pakistan i de områden där vattnet sjunkit undan. UNICEF har de senaste dagarna undersökt vilka skador som uppstått på grund av översvämningen och var insatserna behövs mest. Viktigast just nu är att se till att människor har tillgång till rent vatten och att förhindra spridning av vattenburna epidemier.
Kolerautbrottet som startade i Zimbabwe sprider sig till grannländerna Mocambique, Sydafrika och Botswana. Orsaken bakom epidemin är brist på rent dricksvatten och att vattnet är förorenat med avloppsvatten.
Den senaste veckan har antalet fall av kolera och mässling ökat bland människor på flykt i Norra Kivuprovinsen. Risken är stor att sjukdomsspridningen eskalerar till epidemier.
Stor fattigdom, dåliga väderförhållanden och dålig skörd tillsammans med hög förekomst av hiv/aids och kolerautbrott gör situationen i Malawi allvarlig. UNICEF finns på plats och ser till att undernärda barn får mat, medicin och att de som blivit föräldralösa på grund av hiv/aids får den hjälp de behöver.