En enorm vaccinationskampanj mot kolera startade idag nära Cox’s Bazar i Bangladesh, för att skydda de hundratusentals rohingyer som flytt från Burma. Kampanjen som stöds av UNICEF är den näst största någonsin.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2017 10 10
Uppdaterad |
2017 10 10
650 000 rohingyer får vaccin mot kolera i Bangladesh
Nasima, sex år, söker skydd från regnet under ett tak i ett flyktingläger i Cox's Bazar. Nasima är ett av hundratusentals barn som flytt våldet i Burma. Foto: © UNICEF/Noorani
900 000 doser vaccin har levererats och kommer att delas ut av över 200 mobila vaccinationsteam. Kampanjen leds av hälsoministeriet i Bangladesh och stöds av WHO och UNICEF.
I första omgången kommer 650 000 människor från ett års ålder och uppåt att nås. I steg två, som börjar 31 oktober, kommer 250 000 barn i åldrarna ett till fem år att få ytterligare skydd med en dos till.
Vad gör UNICEF?
Vaccin ger livräddande skydd mot kolera, men det förebyggande arbetet med att ge barnen och deras familjer rent vatten, god sanitet och kunskap om hygien, är minst lika viktigt.
Relaterade artiklar
Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.
Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.
I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.