Under de senaste tre dagarna har fler än 10 000 fall av kolera rapporterats i Jemen. Varje dag söker mer än 1 000 barn vård för akuta diarréer – något som kan leda till döden genom uttorkning. UNICEF har skickat över 40 ton livräddande produkter som medicin och vätskeersättning för att rädda liv och bekämpa utbrottet.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2017 06 02
Uppdaterad |
2017 06 02
Kraftig ökning av kolera bland barn i Jemen
Varje dag söker mer än 1 000 barn vård för akuta diarréer – något som kan leda till döden genom uttorkning, särskilt för små barn. Foto: © UNICEF Jemen
På bara en månad har minst 532 personer dött i kolera, varav 109 var barn. Men siffrorna är osäkra och det verkliga antalet misstänks vara mycket högre.
UNICEF har skickat tre flygplan fyllda med över 40 ton livräddande produkter till Jemen. Bland annat levererar vi mediciner, vätskeersättning, dropp och annan medicinsk utrustning för att behandla över 50 000 patienter. Men behoven ökar allt mer och resurserna brister.
Två tredjedelar av befolkningen saknar tillgång till rent vatten
Vattenreningen fungerar knappt i Jemen och avloppsvatten och skräp samlas i bostadsområden och förgiftar vattenkällorna. Hälften av vårdinrättningarna fungerar inte och vårdpersonalen har inte fått betalt på över åtta månader. Det svaga sjukvårdssystemet är helt överväldigat av kolerautbrottet.
Vad gör UNICEF?
Vi samarbetar med partners på plats, dygnet runt, för att bemöta utbrottet. Vi har stöttat över 200 center för vätskeersättning runt om i landet, där patienter undersöks och får vård direkt. För de svåraste fallen stöttar vi också center för behandling av diarréer.
UNICEF delar också ut renat vatten och hjälper till att rena brunnar, vattentankar och reservoarer. Till familjer delar vi ut grundläggande information om hygien och vattenreningstabletter samt hygienpaket med tvålar och tvättmedel.
Situationen i Jemen är akut. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.