Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2015 07 09
Uppdaterad |
2015 07 09
Kolera i Sydsudan – en kamp mot tiden
Godfrey, 1 år, lider av akut undernäring. Han får vård på det UNICEF-stödda barnsjukhuset Al-Shabbah, i Sydsudans huvudstad Juba. Foto: © UNICEF/Rich
UNICEF betonar utbildningens roll i att hejda utbrottet av kolera i Sydsudan.
- Kolera är en dödlig sjukdom som ofta drabbar yngre barn, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF Sydsudan.
- Ett av de mest kraftfulla sätt vi kan svara på utbrottet är genom att ge skolbarn den information och de verktyg de behöver för att skydda sig själva och sina familjer.
Vad gör UNICEF?
I samarbete med bland annat WHO och hälsoministeriet i landet utbildar UNICEF elever och lärare i hygien. De får lära sig vikten av handtvätt med tvål och säker hantering av livsmedel. Eleverna uppmuntras att i sin tur föra vidare kunskaperna till sina egna familjer och samhällen, vilket är en viktig åtgärd i Sydsudan där 70 procent av de vuxna inte kan läsa eller skriva.
Tillsammans med flera andra organisationer försöker UNICEF även öka medvetenheten om hur smittan sprids genom att sända utbildande program på 19 radiostationer och genom att sätta upp affischer i skolor och på offentliga platser. UNICEF finns även på plats för att stärka vårdinrättningar, distribuera tvål till samhällen, genomföra vaccinationskampanjer och öka medvetenheten i utsatta samhällen genom att utbilda volontärer, lärare och religiösa ledare.
En hälsoarbetare på det UNICEF-stödda barnsjukhuset Al-Shabbah, i Sydsudans huvudstad Juba, förser en pojke med näringsrik nötkräm. Foto: © UNICEF/Rich
Risken för spridning är stor
Jonathan Veitch varnar för risken att det aktuella utbrottet sprider sig till ett större område. Särskilt stor är risken i de städer som drabbats av konflikter och saknar fungerande vårdinrättningar. Där kan smittan få katastrofala konsekvenser. För närvarande har 184 vårdinrättningar stängts eller förstörts i konfliktdrabbade områden.
- Det är en kamp mot klockan för att förhindra spridningen av kolera uppför floden Nilen, speciellt under regnperioden. Vår prioritet just nu är att nå de mest utsatta barnen som snabbt behöver rent vatten och vaccinationer, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF Sydsudan.
UNICEF kämpar dygnet runt för att se till att barn som drabbas av katastrofer får allt de behöver. Men vi behöver din hjälp. Ge en katastrofgåva id ag så är du med och räddar barns liv. Tack!
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.