Default hero image

Humanitär kris ökar

i södra Afrika

Kolerautbrottet som startade i Zimbabwe sprider sig till grannländerna Mocambique, Sydafrika och Botswana. Orsaken bakom epidemin är brist på rent dricksvatten och att vattnet är förorenat med avloppsvatten.

Skribent |

Publicerad |

2008 12 16

Uppdaterad |

2008 12 16

Humanitär kris ökar i södra Afrika

Epidemin sprider sig till Sydafrika

I Sydafrika upptäcktes det första fallet i mitten av november i staden Messina, 15 kilometer från gränsen till Zimbabwe. Sedan dess har sjukdomen spridit sig till samtliga Sydafrikas provinser. Än så länge har 721 personer visat sig vara smittade i Sydafrika, 11 personer har dött av kolera.

Samtidigt breder en mer omfattande kris ut sig i gränstrakterna. Sydafrika tar emot allt fler invandrare från sina grannländer och många av invandrarna är barn. Ofta får de inte tillgång till grundläggande social service. De utsätts också oftare för övergrepp och exploatering.

Katastrofområde på gränsen till Zimbabwe

I förra veckan förklarade Sydafrikas regering Vhembe, ett område nära gränsen till Zimbabwe, för katastrofområde. För att möta de akuta behoven hos barn och kvinnor i de drabbade områdena behöver UNICEF 11 miljoner kronor.

I Zimbabwe har kollapsen av infrastrukturen och sjukvården resulterat i en humanitär katastrof. Där beräknas nära 19 000 människor ha kolera, medan 978 personer redan har dött på grund av sjukdomen.

Vad gör UNICEF?

UNICEF är på plats i både Zimbabwe och Sydafrika och arbetar för att rädda liv och lindra krisen.

I Zimbabwe distribuerar UNICEF varje dag 530 000 liter dricksvatten, mediciner och hygienisk utrustning. Under de närmaste månaderna satsar vi på att i hela landet fortsätta borra brunnar, desinfektera brunnar samt vattendrag, och utbilda människor i hur de undviker att bli sjuka.

Förutom att bekämpa koleraepidemin svarar UNICEF Zimbabwe också mot de akuta behov som finns bland landets barn och kvinnor på grund av landets kollaps. För att bemöta krisen under de kommande fyra månaderna behöver UNICEF 140 miljoner kronor.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.