UNICEFÄmne
Sydafrika

Sydafrika

Sydafrika är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

un0359802-1-scaled-e1648652382618.jpg
Skolstart

Redan innan pandemin var utbildningsnivån i många länder extremt låg och en global utbildningskris stod för dörren. Efter två år av skolstängningar har miljoner barn ännu inte återvänt till skolan. Många av dem riskerar att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. Det visar UNICEFs rapport Are children really learning?

Andreas-Karlsson_UNICEF-575x383.jpg

2,5 miljoner barn i Sydafrika har förlorat en eller båda sina föräldrar i aids. Landet har den högsta andelen människor som är drabbade av hiv/aids i världen. Inför Humorgalan 2015 reste sångerskan Carola Häggkvist till Sydafrika där hon träffade Gugulethu som är hiv-positiv och som har en son på tio månader.

Unicef Logo Swedish
Sydafrika

VM i Sydafrika handlar för de flesta om fotboll. För UNICEF handlar det i lika hög grad om att skydda landets barn mot sexuella övergrepp, människohandel och annan form av exploatering. Som ett led i det arbetet startar nu kampanjen ”Ge rött kort till övergrepp och exploatering av barn”.

Unicef Logo Swedish
Kolera

Kolerautbrottet som startade i Zimbabwe sprider sig till grannländerna Mocambique, Sydafrika och Botswana. Orsaken bakom epidemin är brist på rent dricksvatten och att vattnet är förorenat med avloppsvatten.

Unicef Logo Swedish
Hiv och aids

Nio av tio nyfödda som föds av mammor med hiv/aids blir inte testade. Om dessa bebisar hade fått behandling i tid hade deras chanser att överleva sin tvåårsdag ökat med 75 procent. Det visar en ny FN-rapport som släpps idag.

Unicef Logo Swedish
Afrika

22 länder i Afrika har förbundit sig att samarbeta för att stoppa våldet mot kvinnor och barn.