Andreas-Karlsson_UNICEF-575x383.jpg

Carola Häggkvist

besöker Sydafrika

2,5 miljoner barn i Sydafrika har förlorat en eller båda sina föräldrar i aids. Landet har den högsta andelen människor som är drabbade av hiv/aids i världen. Inför Humorgalan 2015 reste sångerskan Carola Häggkvist till Sydafrika där hon träffade Gugulethu som är hiv-positiv och som har en son på tio månader.

Skribent |

Publicerad |

2015 04 30

Uppdaterad |

2015 04 30

Carola Häggkvist besöker Sydafrika

https://www.youtube.com/embed/sdQM61EK0zc

Sydafrika – många barn är föräldralösa   

Hiv och aids har lämnat ett stort avtryck på det sydafrikanska samhället. Nära hälften av alla föräldralösa barn i landet har förlorat sina föräldrar i aids. Behovet av behandling för dem som lever med hiv är stort. Hiv och aids har också bidragit till svaga hushållsstrukturer, 2011 levde bara 46 procent barn under femton år med båda sina biologiska föräldrar, och mer än 11 procent bodde inte med någon av sina biologiska föräldrar.

Utan effektiv behandling riskerar mer än hälften av alla barn som föds med hiv att dö före sin andra födelsedag. I länder som Sydafrika orsakar hiv till mellan 10 och 28 procent av alla dödsfall bland barn under fem års ålder.

Viruset kan överföras från mamma till barn

I kåkstaden Ekangala träffar Carola mamman Gugulethu och hennes tio månader gamla son Sibongakonke. När Gugulethu precis hade fått veta att hon var gravid fick hon beskedet om att hon var hiv-positiv. Hela hennes värld rasade samman och hon var fruktansvärt rädd att hon skulle överföra viruset till sitt barn.

Gugutlethu vände sig till den UNICEF-stödda organisationen Mothers 2 Mothers som har en klinik i staden där hon bor. Dit kan hiv-positiva mödrar komma och få medicin, stöd, bearbetning och utbildning om viruset. Tack vare det stödet har viruset inte överförts till hennes son.

Andreas-Karlsson_UNICEF-575x383.jpg
Carola träffade Sibongakonke som är tio månader. Tack vare att hans mamma Gugulethu fick rätt stöd under graviditeten föddes Sibongakonke frisk.Foto: Andreas Karlsson.

Carola träffade Sibongakonke som är tio månader. Tack vare att hans mamma Gugulethu fick rätt stöd under graviditeten föddes Sibongakonke frisk. Foto: Andreas Karlsson.

Vad gör UNICEF?

UNICEF kämpar för att alla hiv-positiva mödrar och barn ska få den vård de behöver, och för att viruset inte ska överföras från mamma till barn. Tillsammans med regeringen och lokala organisationer i landet arbetar vi för att hitta kvinnor som har fått viruset och som är i samma situation som Gugulethu.

För att förändra situationen arbetar UNICEF med en kombination av förbyggande åtgärder kallat PMTCT (Preventing mother-to-child transmission), tillsammans med antiretroviral behandling (ART) för mamman och det nyfödda barnet, samt utbildning i hygien och spädbarnsuppfödning. Metoden reducerar risken för att viruset ska överföras från mamma till barn till mindre än fem procent.

Men det finns mycket mer att göra. Utmaningarna för att nå gravida kvinnor i behov av PMTCT är enorma i regionen. Även om många länder har gjort stora ansträngningar för att etablera PMTCT så har inte gravida kvinnor ute på landsbygden alltid möjlighet att få dem. Därför behöver de stöd.

Bli Världsförälder nu och var med och förändra barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.