
Kamp mot våld mot kvinnor
och barn i Afrika
Publicerad |
2006 11 28
Uppdaterad |
2006 11 28
Kamp mot våld mot kvinnor och barn i Afrika
Samarbetet skrevs under i Benoni i Sydafrika på avslutningsdagen av FN:s 16-dagars kampanj för Aktivism mot våld. Kampanjen hålls varje år från den 25 november (internationella dagen mot våld mot kvinnor) till den 10 december (internationella dagen för mänskliga rättigheter).
170 deltagare från 22 länder har lovat att följa initiativet, som tagits av UNICEFs representant Macharia Kamau för att stoppa våld mot kvinnor och barn i de afrikanska länderna.
— Vi skapar ett gemensamt mål och arbetar tillsammans för att nå målet, sa Macharia Kamau.
Jämlikhet ett måste för utveckling
Deltagarna har lovat att samverka under ledarskap av den Afrikanska Unionen, för att öka samarbetet över nationsgränserna och förbättra jämställdheten över hela den afrikanska kontinenten. När ojämlikheten mellan könen ignoreras hotas all utveckling, det var delegaterna överens om.
Allt är möjligt
Mötet som hållits mellan den 23 och 27 november ordnades av den sydafrikanska regeringen tillsammans med UNICEF och den danska regeringen. Syftet var att diskutera och dela erfarenheter och lärdomar om könsrelaterat våld och vilka speciella åtgärder som kan vidtas för att skydda barn och kvinnor. UNICEFs representant Macharia Kamau gratulerade den sydafrikanska regeringen och delegaterna från de andra afrikanska länderna.
— Om apartheid inte avskaffats skulle vi inte sitta här i samma rum idag, sa Macharia Kamau. Det skedde för bara tolv år sedan. Om vi kan åstadkomma sådana enorma demokratiska framsteg, måste vi också kunna stoppa våldet mot barn och kvinnor.
Relaterade artiklar
En man friades nyligen i hovrätten från våldtäkt mot barn trots att domstolen ansåg det bevisat att mannen haft sitt finger inne i en 10 år gammal flickas snippa. Anledningen var att domstolen ansåg att det inte kunde fastslås vad flickan menade när hon använde ordet snippa. Enligt UNICEF Sveriges barnrättsjurist Maj Fagerlund är bristande kunskap om barns rättigheter, särskilt barns rätt att komma till tals, ett generellt problem i svenska domstolar.

Igår kom äntligen propositionen om barnfridsbrottet, en ny straffbestämmelse som innebär att det blir olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Det nya lagförslaget är ett viktigt steg för att stärka barns rättigheter och göra fler former av våld mot barn straffbara.

Coronapandemin innebär en kris av sällan skådat slag. En kris som slår extra hårt mot barn i utsatta situationer. Idag gästbloggar Nina Rung, kriminolog och grundare av ideella föreningen Huskurage, om hur vi ska garantera barns skydd framför föräldrarnas rätt.