Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2017 08 31
Uppdaterad |
2017 08 31
Färre fall av kolera men läget fortsatt akut i Jemen
Ett barn som drabbats av kolera sitter i sin pappas knä medan han får behandling vid sjukhuset Alsadaqah i Jemen. Foto: © UNICEF/Fuad
Kolerautbrottet i Jemen är det värsta i världen, med över 550 000 misstänkta fall och mer än 2 000 dödsfall sedan april. Mer än hälften av de drabbade är barn. Men mitt i krisen arbetar vanliga människor hårt för att stoppa utbrottet – en kamp som nu äntligen börjar ge resultat.
Tack vare stora insatser från lokala hjältar, internationella organisationer och FN-organisationer som UNICEF, har antalet fall av kolera som rapporteras varje vecka sjunkit med en tredjedel sedan juni. Enorma insatser för att behandla de sjuka och förbättra systemen för vatten och sanitet har hjälpt till att minska spridningen av sjukdomen.
Lokal personal inom hälsa, vatten och sanitet har arbetat outtröttligt för att stoppa utbrottet – trots att de inte har fått betalt på över tio månader.
– Vi har haft svårt att hantera det stora antalet patienter som kom till oss, många är mycket sjuka, säger Dr. Nahla Arishi, ansvarig för koleracentret vid sjukhuset Alsadagah i staden Aden.
– Sjukhuset är överfullt och vi har inte tillräckligt med sängar eller medicin. Men jag kan inte stänga dörrarna och inte släppa in barn för att vi har för lite sängar. Jag är både läkare och mamma, fortsätter Nahla Arishi.
En stor informationskampanj om kolera pågår just nu i landet, där över 40 000 volontärer går från dörr till dörr. 2,7 miljoner familjer har nåtts hittills, ungefär 80 procent av hushållen i Jemen: – För att minska lidandet är det livsviktigt att sprida information, säger Muthab Alburaik Salem som är frivillig och arbetar med kampanjen. Jag är rädd att mina barn ska drabbas och jag behandlar alla barn som om de vore mina egna.
Trots framstegen är läget fortsatt akut i Jemen. Kampen mot kolera är långt ifrån över: Mer resurser behövs för att fortsätta kampen mot kolera och förebygga framtida utbrott. UNICEF finns på plats och uppmanar alla parter i konflikten att hitta en fredlig lösning för att ge barnen en bättre framtid.
Var med och kämpa för barnen i Jemen och i andra katastrofer. Ge en gåva idag.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.