UNICEFÄmne
Barnadödlighet

Barnadödlighet

Sedan år 2000 har barnadödligheten i världen halverats. Men fortfarande dör 13 700 barn under fem år varje dag. UNICEF arbetar för att tillhandahålla sjukvård, näring, tillgång till rent vatten och vaccinationer, så kan vi rädda fler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.

uni240378.jpg
Sverige

Gott nytt år och varmt tack önskar vi på UNICEF Sverige dig som har engagerat dig för barnen under året som gått. Ett år då pandemins konsekvenser för barnen har blivit tydliga. Vi har arbetat hårt för att ge barn den hjälp de behöver för att överleva och utvecklas. Det hade inte varit möjligt utan er. Nu blickar vi framåt mot 2022!

un0339434.jpg
Afghanistan

I skuggan av konflikten i Afghanistan kämpar mammor för att ge sina barn den näring de behöver. Trots det ökar antalet undernärda barn varje månad. UNICEF arbetar hårt för att ge svårt undernärda barn den behandling de behöver – var de än befinner sig.

un0515247.jpg
Barnadödlighet

Världen misslyckas med att ge barn tillräcklig och näringsrik mat när de behöver det som mest: de två första åren i livet. Ingen förbättring för barns undernäring har skett det senaste årtiondet och situationen riskerar att bli värre under covid-19, visar UNICEFs nya näringsrapport.

un0509159.jpg
Afghanistan

Närmare 10 miljoner barn i landet är i desperat behov av humanitärt stöd. UNICEF uppmanar alla våra samarbetspartners och privatpersoner att hjälpa barnen, nu.

un0469096.jpg
Haiti

Antalet barn som lider av svår akut undernäring på Haiti riskerar att öka kraftigt under året. Samtidigt är bristen på resurser enorm och UNICEF vädjar nu om mer pengar för att kunna rädda barns liv, innan det är för sent.

un0452867-scaled.jpg
Coronaviruset

Läget i södra Asien är akut. För att rädda liv och förebygga fler infektioner av covid-19 vädjar UNICEF om mer resurser. Behovet av syrgas, tester, medicinsk utrustning och skyddsutrustning för vårdpersonal är enormt.

uni322841.jpg
Barnadödlighet

Antalet dödsfall bland barn har minskat med 44 procent sedan 1990. Ändå dör i snitt ett barn var femte sekund. De stora störningar som coronapandemin orsakat inom vården, riskerar nu att radera årtionden av framsteg. Att barn dör av orsaker som kan förebyggas är oacceptabelt. Hjälp oss att ändra på det.

uni312546.jpg
Jemen

Efter nästan sex år av konflikt är Jemen världens största humanitära kris, och en av de värsta platserna att leva på för ett barn. UNICEF finns där och arbetar för att rädda barns liv, hjälpa dem komma över krigets trauman och ge dem en möjlighet att få leka och lära sig igen.

un0371489.jpg
Etiopien

Många barn och familjer har tvingats på flykt sedan våld utbröt i regionen Tigray i norra Etiopien i början av november. Situationen är extremt oroande och FN har fått rapporter om svåra människorättsbrott. Den humanitära hjälpen måste få komma fram.

Guatemala: En klass i Laguna Palo Verde-skolan
Barnadödlighet

Undernäring är ett enormt problem för barnen i Guatemala. Nästan hälften av alla barn under fem år är kroniskt undernärda. Det innebär att undernäringen pågått så länge att barnen hämmats i växten, både rent kroppsligt och mentalt. Vi finns på plats och gör vårt yttersta för att förändra situationen.

uni326925.jpg
Covax

Julen är över och ett nytt år hägrar. Men världens kamp mot coronapandemin fortsätter, något som har skapat svåra konsekvenser för barnen. Covid-19 har blivit den största krisen i vår livstid och därmed också en barnrättskris. Det är vägvalen vi gör idag som kommer att påverka framtiden för oss alla, och framför allt barnen.

uni325619.jpg
Coronaviruset

Coronapandemin är på väg mot sitt andra år. I en rapport från UNICEF tydliggörs de stora och allvarliga konsekvenserna för barnen. Rapporten är den första som sammanfattat visar hur barnen drabbas, på alla plan, och hur vi riskerar en förlorad generation om vi inte vänder trenden nu.

un0357027.jpg
Barnadödlighet

Konflikter, klimatförändringar, katastrofer och en coronapandemi som kronan på verket, har gjort 2020 till ett minst sagt tufft år för barn världen över. Katastrofarbetet under 2021 kommer att kräva större insatser och vara viktigare än någonsin, visar UNICEFs årliga rapport om barn i katastrofer. Annars riskerar vi att pandemin skapar en förlorad generation.

uni313428.jpg
Jemen

Allt fler barn under fem år är nu akut undernärda i Jemen. På vissa platser är antalet det högsta som någonsin registrerats – över en halv miljon fall i södra delen av landet, varnar UNICEF och andra FN-organisationer. Läget är mer än akut, och omvärlden måste agera nu om vi ska hinna rädda barns liv.

uni194346.jpg
Barnadödlighet

Nästan två miljoner dödfödda barn föds varje år världen över, enligt en ny rapport från UNICEF, WHO, Världsbanken och UNDESA. Coronapandemins påverkan på vården riskerar nu att förvärra situationen med ytterligare 200000 dödfödda under det kommande året.

uni346889.jpg
Coronaviruset

Antalet barn som dör före sin femårsdag var förra året 5,2 miljoner, eller cirka 14000 per dag. En rekordlåg nivå efter årtionden av framsteg. Men framstegen hotas nu av coronapandemin. Livsviktiga insatser för att rädda barns liv har avbrutits på grund av brist på resurser och rädsla för smittspridning.

un0332992.jpg
Coronaviruset

6,7 miljoner barn riskerar att bli allvarligt undernärda på grund av coronapandemins konsekvenser varnar UNICEF. Det betyder att 10000 fler barn riskerar att dö varje månad innan året är slut. Och det är bara toppen av isberget om inte stora insatser görs nu.

uni9892.jpg
Barnadödlighet

Fler barn än vad som tidigare varit känt drabbas av blyförgiftning, visar en ny rapport från UNICEF och organisationen Pure Earth. Omkring 800 miljoner – ungefär vart tredje barn världen över – har för höga nivåer av bly i blodet, något som kan orsaka mycket allvarliga skador.

uni313430.jpg
Jemen

Jemen är ett helvete på jorden för varje barn som lever där. Åtta av tio barn behöver akut humanitär hjälp och ingenstans i landet kan barnen känna sig trygga. Coronapandemin som nu sveper över Jemen har förvärrat en redan förtvivlad situation. UNICEF finns där och kämpar för att rädda barns liv, men det är bråttom.

uni312511.jpg
Jemen

Situationen i Jemen är den största humanitära katastrofen i världen. När covid-19 nu sprider sig över landet drabbas barnen av ytterligare en katastrof. Läget för barnen har aldrig varit mer akut, och bristen på pengar har aldrig varit så stor.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.