Efter nästan sex år av konflikt är Jemen världens största humanitära kris, och en av de värsta platserna att leva på för ett barn. UNICEF finns där och arbetar för att rädda barns liv, hjälpa dem komma över krigets trauman och ge dem en möjlighet att få leka och lära sig igen.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2021 02 11
Uppdaterad |
2021 02 11
Så hjälper UNICEF barnen i Jemen
80 procent av befolkningen i Jemen, 24 miljoner människor, behöver akut humanitär hjälp. Ungefär hälften är barn.
En ny rapport från UNICEF, Världshälsoorganisationen (WHO), WFP (FN:s livsmedelsprogram) och FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) visar att vartannat barn under fem år i Jemen beräknas lida av akut undernäring under 2021.
Akut undernäring bland små barn och mammor har ökat för varje år som gått sedan konflikten startade i mars 2015, och det här är bland de högsta nivåerna som någonsin uppmätts. Nära 2,3 miljoner barn under fem år beräknas lida av akut undernäring 2021, varav 400 000 uppskattas bli så svårt akut undernärda att de kan att dö om de inte får behandling.
Så här jobbar UNICEF för att hjälpa barnen och deras familjer
Sjukvård och näring
Jemen är ett av de länder i världen där nivån av undernäring är som allra högst. UNICEF har länge varnat för att landet står på gränsen till en fullständig matkris.
Undernäring skadar ett barns fysiska och kognitiva utveckling, särskilt under de första två åren av livet. Till stor del blir skadorna oåterkalleliga, något som leder till ett liv med sjukdomar, fattigdom och ojämlikhet.
Att förebygga undernäring och dess förödande konsekvenser börjar med god mödrahälsa och vård. Men omkring 1,2 miljoner gravida och ammande kvinnor i Jemen beräknas lida av akut undernäring under 2021. Något som får svåra och långsiktiga konsekvenser för både kvinnorna och deras barn.
Tillsammans med partners arbetar UNICEF med lokala hälsoarbetare för att undersöka och behandla undernärda barn. Vi levererar också närings- och vårdprodukter samt utrustning.
Under 2021 arbetar vi också för att stärka vården för gravida och nyfödda, och se till att barn får vaccin mot polio och mässling. Vi ser också till att barn som utsatts för våld och trauman får psykosocialt stöd och hjälp.
Vatten, sanitet och hygien
Risken för utbrott av kolera och diarrésjukdomar är konstant hög i Jemen. UNICEF har trappat upp sina insatser, och bland annat stärker vi lokala vattensystem och tar hand om regnvatten. Vi kämpar också för att stoppa spridningen av covid-19.
Under 2021 är målet att nå 6,8 miljoner människor med rent vatten för att barn och deras familjer ska kunna dricka, tvätta sig och laga mat.
5,9 miljoner människor ska också få tvål och andra hygienprodukter – samt information om hur man skyddar sig – för att minska spridningen av kolera, covid-19 och andra smittsamma sjukdomar.
Utbildning
Samtidigt som den humanitära situationen förvärras i Jemen står minst två miljoner barn utanför skolan. Det är avgörande att de får möjlighet till utbildning igen, så att både barnen och landet kan få en bättre framtid.
UNICEF reparerar skadade skolbyggnader och sätter upp tillfälliga skolor där barn kan återuppta sin utbildning. Vi ser också till att lärare, som inte fått lön på flera år, får kontantbidrag och skolmaterial för att kunna ge barnen bästa möjliga förutsättningar.
Under 2021 är målet att 850 000 barn i Jemen ska få möjlighet till någon form av utbildning.
Kontantbidrag
För att förebygga ekonomisk kollaps och hjälpa familjer som kämpar för sin överlevnad etablerade UNICEF ett katastrofprogram för kontantbidrag i Jemen 2017. Programmet ger utsatta familjer möjlighet att prioritera sina mest akuta behov, så som att köpa mat, medicin och varma kläder till sina barn.
Men mer hjälp behövs
Barnen i Jemen är inte bara siffror på ett papper – det handlar om miljontals individuella tragedier. Miljontals barns framtid som riskerar att gå om intet.
Du kan hjälpa till. Ge en gåva idag och kämpa för barnen i Jemen.
Inget barn väljer att födas i en krigszon, och inget barn ska behöva dö av orsaker som går att förhindra.
Relaterade artiklar
På en vecka har fler än 80 barn dödats i Libanon och omkring 300 000 har tvingats på flykt. UNICEF är på plats och levererar rent vatten, mediciner, varma filtar och andra förnödenheter till familjer i nöd.
En tio månader gammal pojke har delvis förlamats av polio i Gaza. Den mycket smittsamma sjukdomen hotar tusentals barns liv och hälsa. UNICEF vaccinerar nu tiotusentals barn varje dag i en kamp mot klockan.
För många är sommaren en tid för vila och återhämtning. Inte för barnen i Gaza. För dem har skräcken, hungern, lidandet och döden bara fortsatt. Efter 10 månader av krig är desperationen i Gaza större än någonsin.