Barn i socialt utanförskap
Barn i socialt utanförskap berövas sina rättigheter till delaktighet. UNICEF Sverige arbetar genom att försöka påverka politiker och beslutsfattare, samt skapa opinion. Syftet är att barn i utsatta livssituationer ska få ökad delaktighet i samhället och få sina rättigheter enligt barnkonventionen respekterade.
Nära en fjärdedel av alla ensamstående mödrar i Sverige är tvungna att få socialbidrag för att klara sig, och trenden är att de behöver bidrag under allt längre perioder. Bidragsberoendet får negativa följder för barnen, till exempel i form av ohälsa, misslyckad skolgång och ökad risk för samhällsvård, visar en ny rapport från UNICEF Sverige.
Utbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att bryta socialt utanförskap bland barn och unga. Men rapporter visar att utvecklingen går åt fel håll när det gäller tillgången till en likvärdig och jämlik svensk skola. Skolresultaten har försämrats och skillnaderna mellan kommunerna har ökat.
Ett långt sommarlov börjar närma sig sitt slut och för de allra flesta barn i Sverige är det skolstart inom någon av de närmaste dagarna. Men sommarlov och skolstart kan också innebära oro för många barn och unga i socialt utanförskap i Sverige.
Ingen vet hur många barn och unga som lever gömda i Sverige, men det finns uppgifter att det kan handla om tusentals. Tusentals barn och unga som av rädsla för att utvisas går under jorden och hamnar i ett socialt utanförskap. Igår diskuterades hur vi bättre kan tillgodose de här barnens rättigheter, under vårt avslutande seminarium i Almedalen.
Varje år lämnar 12, 4 procent av alla niondeklassare, ungefär 12 000 elever, grundskolan utan att ha behörighet till gymnasiet. Och cirka 10 procent av Sveriges gymnasieelever hoppar av skolan.
Två uppmärksammade fall den senaste tiden där barn har utsatts för våld visar på okunskap och bristande rutiner inom skola och socialtjänst. Men problemet är mycket större än så, hävdar UNICEF Sverige i en debattartikel som publiceras i Svenska Dagbladet idag. Det krävs nu en blocköverskridande socialpolitisk överenskommelse för att stärka rättigheterna för barn i utsatta situationer.
Det senaste avsnittet av Vetenskapens värld tar upp det sociala utanförskapet i Sverige. Men hur påverkar det barn och unga att leva långt ifrån tillgång till rättigheter som god hälsa, bra utbildning, skälig levnadsstandard, delaktighet och inflytande? Det är oftast genom en vuxen blick vi närmar oss frågan.
Utbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att bryta utanförskap. Ändå visar forskning med största tydlighet att skolan går i motsatt riktning. Det krävs en politisk vilja att se det sociala utanförskapets alla ansikten och agera utifrån en helhetssyn.
Det behövs en överenskommelse mellan alliansen och Miljöpartiet för att bryta socialt utanförskap bland barn. Det förslaget la UNICEF fram vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby på måndagen.
Genom åren har vi, Bris och Rädda barnen var för sig lyft fram utsatthet bland barn och unga, presenterat rapporter och ställt politiska krav kring socialt och ekonomiskt utanförskap. I dag ställer vi oss sida vid sida i en debattartikel på Aftonbladet.
”Farsan har alltid druckit och haft alkoholproblem. Första gången han slog mig var jag runt sex år, det var efter ett bråk. Jag blev helt paff. Så slog han en gång till och en gång till. Jag fattade inte riktigt att en förälder kunde göra nåt sånt. Efter det blev det mer och mer och han slog mig allt oftare. Jag ville bort från allt. I samband med det blev jag mobbad i skolan. Jag hade ångest och självmordstankar hela tiden och mådde för jävligt. En dag fick jag nog och stack hemifrån”.
UNICEF accepterar inte att barn tillåts hamna i socialt utanförskap. Därför har vi just nu en kampanj där du kan skriva under på att inga barn får hamna utanför. Vi har fått in många personliga och väldigt gripande berättelser till vår mail. Vi vill dela med oss av några fler av dem för vi tycker det är viktigt att så många som möjligt hör dem.
UNICEF har i samarbete med Socialhögskolan tagit fram rapporten "Jag är bara femton år, men ibland känns det redan som att det är kört", i vilken ungas röster om socialt utanförskap lyfts fram. Idag publicerar vi ett kort utdrag ur rapporten, kopplat till barnens syn på framtiden.
UNICEF har i samarbete med Socialhögskolan tagit fram rapporten "Jag är bara femton år, men ibland känns det redan som att det är kört", i vilken ungas röster om socialt utanförskap lyfts fram. Idag publicerar vi ett kort utdrag ur rapporten, kopplat till barnens syn på omgivningen.
Jag heter Kim Kärnfalk och den 23:e februari 2001 vann jag och mitt band Friends Melodifestivalen i Malmö. När omröstningen var klar och vi äntrade scenen regnade det guldglitter över oss. Jag minns att jag i ren glädjeyra vände huvudet upp mot taket och skrek rakt ut. För mig var vinsten en revansch på alla vuxna som tittat snett på mig de första tio åren av mitt liv. Jag ska förklara varför.
UNICEF accepterar inte att barn tillåts hamna i socialt utanförskap. Därför har vi just nu en kampanj där du kan skriva under på att inga barn får hamna utanför. Vi har fått in flera personliga och väldigt gripande berättelser till vår mail. Vi vill dela med oss av dem för vi tycker det är viktigt att så många som möjligt hör dem. Därför publicerar vi idag några av dem på vår blogg.
UNICEF har i samarbete med Socialhögskolan tagit fram rapporten "Jag är bara femton år, men ibland känns det redan som att det är kört", i vilken ungas röster om socialt utanförskap lyfts fram. Idag publicerar vi ett kort utdrag ur rapporten, kopplat till barnens syn på skolan och fritiden.
– Det här är Morgan, han är ny i klassen, så ni får vara snälla mot honom, säger min nya fröken som har jättestora glasögon, brunt kort hår och röda hängselbyxor. Jag tittar ner mot katedern. Hjärtat bultar. Ännu en klass.
UNICEF har i samarbete med Socialhögskolan tagit fram rapporten ”Jag är bara femton år, men ibland känns det redan som att det är kört”, i vilken ungas röster om socialt utanförskap lyfts fram. Idag publicerar vi ett kort utdrag ur rapporten, kopplat till barnens syn på ekonomi.
”Du vet såna här grejer som att slippa vara hemma på en tom gård hela sommarlovet. Kunna göra sånt som andra barn kan. Att någon gång få känna sig lite bortskämd.” Pojke, 16 år
Att inte få vara med. Att stå bredvid och se på. Att inte hänga med. Att inte synas. Att hela tiden jobba i uppförsbacke. Att alltid kämpa. Att ingen lyssnar. Att bära andras problem. Att inte tro på sig själv. Att sakna hopp om framtiden. Inga barn ska behöva känna så här.
Avgiftsfri läxhjälp, kontaktpersoner, ungdomsgårdar och möjlighet att låna datorer för att göra läxor. Det är vad barn som lever i socialt utanförskap i Sverige själva lyfter fram som exempel på insatser som kan hjälpa dem. Det visar en ny studie från Unicef där barnen själva kommer till tals om sin livssituation.
Måndag är en viktig dag. Med start måndag samlar vi berättelser om socialt utanförskap. Vi samlar dem för att visa att något inte stämmer. För att öppna ögonen på de som måste se.