Uganda

Uganda är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.

un0162335.jpg
Innovationer

Idag lanserar UNICEF nya innovativa tält, som bättre står emot extremväder och ger barn i nödsituationer skydd och en fast plats i en annars kaotisk tillvaro.

Rapid FTR
U-report

UNICEF arbetar ständigt för att utveckla nya produkter, metoder och lösningar som kan rädda liv och stärka barns rättigheter runtom i världen. Ett sätt att göra det är att använda den senaste mobila tekniken. Med hjälp av mobilen kan vi idag registrera nyfödda bebisar, skicka sjukjournaler för att bekämpa undernäring och återförena familjer som splittrats.

MG_9817-575x383.jpg

För några veckor sedan reste Martin Stenmarck till Uganda tillsammans med UNICEF. Över tre miljoner barn är föräldralösa i landet på grund av hiv och aids. Martin träffade Kenneth som ensam tagit hand om sina sju yngre syskon sedan han bara var 13 år.

Uganda_UNI145085_Isaac-Kasamani-575x383.jpg
Innovationer

UNICEFs innovationsgrupp har utvecklat en ny smart teknik för snabbare familjeåterförening i katastrofområden. Nu är det möjligt för katastrofpersonal att direkt via mobilen samla foton och uppgifter om ensamma barn i en gemensam databas.

sudan_uni44216_georgina-cranston_4ebce3328df91cef-575x381.jpg
Hiv och aids

De senaste åren har antalet barn och unga som dör i aids ökat kraftigt. Det är minst sagt oroväckande. För att bryta den negativa trenden och få fler att klara sig igenom den riskfyllda tonåren krävs mer riktade satsningar mot ungdomar.

uganda_aidsdagen-575x383.jpg
Hiv och aids

Ett dagisrum fullt med barn runt ett år gamla i Uganda. Småsnoriga barn som tumlade runt och lekte på golvet. Inget konstigt scenario, om det inte vore för det faktum att alla dessa barn var hiv-positiva.

Unicef Logo Swedish
Hiv och aids

Antalet hivpositiva människor minskar, allt fler barn under 15 år får tillgång till behandling och allt fler spädbarn får idag en tidig diagnos. Framstegen visar att det finns hopp om att kunna utrota aids inom loppet av en generation – om omvärlden ökar insatserna för de allra mest utsatta grupperna. Det framkommer i en ny FN-rapport som presenteras idag den 1 december på Internationella aidsdagen.

Unicef Logo Swedish
Afrika

Idag släpps UNICEFs årliga rapport om världens katastrofer – Humanitarian Action Report 2009. Den visar att barn och kvinnor drabbas hårdast av konflikter och naturkatastrofer. UNICEF ber om drygt en miljard USD för att kunna möta barns och kvinnors humanitära behov i 36 katastrofdrabbade länder.

Unicef Logo Swedish
Uganda

Flickor som Prossy Anena, 15 år, återvänder till skolan efter att ha hållits fångna av rebeller i norra Uganda.

Unicef Logo Swedish
Uganda

Foto: Arirang TV Video Barnen i norra Uganda drabbas hårt av inbördekriget. De lever under ett konstant hot att kidnappas av rebeller och flyr varje kväll in till närmaste stad för att övernatta i säkerhet. UNICEF ser till att de får tak över huvudet.