Default hero image

40 000 barn i

Uganda är "nattpendlare"

Foto: Arirang TV Video Barnen i norra Uganda drabbas hårt av inbördekriget. De lever under ett konstant hot att kidnappas av rebeller och flyr varje kväll in till närmaste stad för att övernatta i säkerhet. UNICEF ser till att de får tak över huvudet.

Rebellerna attackerar byar och kidnappar barn

UNICEFs högsta chef Anne Veneman besöker just nu Uganda för att uppmärksamma situationen i den norra delen av landet där barnen ute i byarna under lång tid har varit rebellernas måltavla i det bortglömda inbördeskriget.

- Vi är mycket oroliga för barnens situation här och över hur det 19 åriga kriget har påverkat denna region, berättar Anne Veneman.

Den långvariga konflikten mellan Ugandas regering och the Lord Resistance Army (LRA) har kännetecknats av kontinuerliga rebellattacker på byar och kidnappning av barn för att utnyttja dem som soldater och sexslavar i armén.

Föräldrar skickar iväg sina barn

Rädslan för kidnappning har lett till att barnen i området blivit ”nattpendlare”. På uppmaning av sina föräldrar flyr de varje kväll från omkringliggande byar till säkerheten inne i städerna.
11-åriga Vicky har till exempel blivit tillsagd av sin familj att sova inne i stan, men hon förstår inte varför. 9-åriga Andrew har fått en filt och en påse att bära den i på sina nattliga utflykter. Han återvänder hem klockan sex på morgonen efter att ha sovit inne i stan.

Många sover på gatan

Man beräknar att det finns cirka 40 000 ”nattpendlande” barn. Några av dem uppsöker läger som erbjuds av skolor, sjukhus och kyrkor, men många sover direkt på gator eller verandor. UNICEF arbetar för att skapa en tryggare plats för dem.
I staden Kitgum har UNICEF i samarbete med den lokala organisationen Mothers Union distribuerat tält och stängsel till ett läger som leds av YY Okot Girl School. Här sover omkring 500 barn varje natt. Med stängslet har man delat in lägret i två delar – en för flickor och en för pojkar – främst för att skydda tonårsflickorna lite extra.

Barnen måste få en tryggare övernattning

UNICEF har också sett till att de som är ledare för lägren får särskild utbildning i hur tillgången till hälsovård och rent vatten ska fungera.

- Vad vi planerar att göra är att förbättra förhållandena i de olika nattlägren och samarbeta med byarna så att barnen får bättre skydd på sin väg från hemmen till stadens läger. Vi ska också se till att lägren är bättre organiserade och ännu tryggare och säkrare för barnen samt att tillgången till rent vatten och toaletter blir bättre, sa Cornelius Williams som leder UNICEFs arbete för att skydda barn i norra Uganda mot våld och exploatering.

Rehabiliteringscenter för barn som lyckats fly

Några av de barn som kidnappats har lyckats fly från LRA-rebellerna. Dessa får nu skydd och rehabilitering i särskilda center som stöds av UNICEF, som t ex Kitgum Concerned Women?s Association. De flesta av dessa pojkar och flickor lider svårt av sina upplevelser som soldater eller sexslavar. UNICEF ser till att de får hjälp att återvända till ett normalt liv.

Situationen är ohållbar

Konflikten i norr har tvingat 1,4 miljoner människor att fly från sina hem. Omkring 80 procent av dem är kvinnor och barn. Sedan år 2002 har nästan 12 000 barn rövats bort från sina föräldrar.
Barnen i området lever under fruktansvärda förhållanden. Många saknar tillgång till grundläggande hälsovård, rent vatten, skola, en skyddad miljö och tak över huvudet.

Barns överlevnad är ett av FNs Millenniemål. Det har världens ledare skrivit under på.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.