Default hero image

40 000 barn i

Uganda är "nattpendlare"

Foto: Arirang TV Video Barnen i norra Uganda drabbas hårt av inbördekriget. De lever under ett konstant hot att kidnappas av rebeller och flyr varje kväll in till närmaste stad för att övernatta i säkerhet. UNICEF ser till att de får tak över huvudet.

Rebellerna attackerar byar och kidnappar barn

UNICEFs högsta chef Anne Veneman besöker just nu Uganda för att uppmärksamma situationen i den norra delen av landet där barnen ute i byarna under lång tid har varit rebellernas måltavla i det bortglömda inbördeskriget.

- Vi är mycket oroliga för barnens situation här och över hur det 19 åriga kriget har påverkat denna region, berättar Anne Veneman.

Den långvariga konflikten mellan Ugandas regering och the Lord Resistance Army (LRA) har kännetecknats av kontinuerliga rebellattacker på byar och kidnappning av barn för att utnyttja dem som soldater och sexslavar i armén.

Föräldrar skickar iväg sina barn

Rädslan för kidnappning har lett till att barnen i området blivit ”nattpendlare”. På uppmaning av sina föräldrar flyr de varje kväll från omkringliggande byar till säkerheten inne i städerna.
11-åriga Vicky har till exempel blivit tillsagd av sin familj att sova inne i stan, men hon förstår inte varför. 9-åriga Andrew har fått en filt och en påse att bära den i på sina nattliga utflykter. Han återvänder hem klockan sex på morgonen efter att ha sovit inne i stan.

Många sover på gatan

Man beräknar att det finns cirka 40 000 ”nattpendlande” barn. Några av dem uppsöker läger som erbjuds av skolor, sjukhus och kyrkor, men många sover direkt på gator eller verandor. UNICEF arbetar för att skapa en tryggare plats för dem.
I staden Kitgum har UNICEF i samarbete med den lokala organisationen Mothers Union distribuerat tält och stängsel till ett läger som leds av YY Okot Girl School. Här sover omkring 500 barn varje natt. Med stängslet har man delat in lägret i två delar – en för flickor och en för pojkar – främst för att skydda tonårsflickorna lite extra.

Barnen måste få en tryggare övernattning

UNICEF har också sett till att de som är ledare för lägren får särskild utbildning i hur tillgången till hälsovård och rent vatten ska fungera.

- Vad vi planerar att göra är att förbättra förhållandena i de olika nattlägren och samarbeta med byarna så att barnen får bättre skydd på sin väg från hemmen till stadens läger. Vi ska också se till att lägren är bättre organiserade och ännu tryggare och säkrare för barnen samt att tillgången till rent vatten och toaletter blir bättre, sa Cornelius Williams som leder UNICEFs arbete för att skydda barn i norra Uganda mot våld och exploatering.

Rehabiliteringscenter för barn som lyckats fly

Några av de barn som kidnappats har lyckats fly från LRA-rebellerna. Dessa får nu skydd och rehabilitering i särskilda center som stöds av UNICEF, som t ex Kitgum Concerned Women?s Association. De flesta av dessa pojkar och flickor lider svårt av sina upplevelser som soldater eller sexslavar. UNICEF ser till att de får hjälp att återvända till ett normalt liv.

Situationen är ohållbar

Konflikten i norr har tvingat 1,4 miljoner människor att fly från sina hem. Omkring 80 procent av dem är kvinnor och barn. Sedan år 2002 har nästan 12 000 barn rövats bort från sina föräldrar.
Barnen i området lever under fruktansvärda förhållanden. Många saknar tillgång till grundläggande hälsovård, rent vatten, skola, en skyddad miljö och tak över huvudet.

Barns överlevnad är ett av FNs Millenniemål. Det har världens ledare skrivit under på.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.