Default hero image

50 miljoner fler

riskerar undernäring 2009

Idag släpps UNICEFs årliga rapport om världens katastrofer – Humanitarian Action Report 2009. Den visar att barn och kvinnor drabbas hårdast av konflikter och naturkatastrofer. UNICEF ber om drygt en miljard USD för att kunna möta barns och kvinnors humanitära behov i 36 katastrofdrabbade länder.

Skribent |

Publicerad |

2009 01 26

Uppdaterad |

2009 01 26

50 miljoner fler riskerar undernäring 2009

Rapporten visar att högre matpriser och klimatförändringar har gett negativa konsekvenser i de flesta länder som behöver katastrofhjälp. Bland annat hänvisas till ny forskning som visar att ytterligare 50 miljoner människor riskerar att bli undernärda innan året är slut, på grund av klimatförändringen. Redan idag lever över 950 miljoner människor utan tillräckligt med näring.

Behovet större än ifjol

UNICEF vet hur man behandlar undernäring i katastrofer. Men för att möta 2009 års ökade och akuta näringsbehov behövs mer resurser.

De humanitära insatserna under 2009 kommer att kosta 17 procent mer än ifjol. De högre kostnaderna beror till största delen på att situationen i östra och södra Afrika har förvärrats.

65 procent av alla som kommer att drabbas av klimatrelaterade katastrofer är enligt forskare barn och kvinnor. Om experternas förutsägelser stämmer kommer 175 miljoner barn att falla offer för klimatförändringen under de närmsta tio åren.

Glömda och tysta katastrofer

Över hälften av de insamlade resurserna ska gå till UNICEFs arbete i världens fem största humanitära kriser; i Kongo-Kinshasa, Somalia, Sudan, Uganda och Zimbabwe.

– Jag har precis varit i Zimbabwe igen, ekonomin i landet håller på att vittra sönder och kolerautbrottet är fortfarande inte under kontroll. Den grundläggande sociala servicen har kollapsat och över hälften av befolkningen är beroende av matbistånd, säger UNICEFs generaldirektör Ann M. Veneman.

Naturkatastroferna har ökat

– Många andra länder lider av tysta eller glömda katastrofer. Kvinnor och barn dör varje dag på grund av sjukdom, fattigdom och undernäring, men deras död får sorgligt lite uppmärksamhet, säger Veneman.

Katastroferna som redogörs för i Humanitarian Action Report 2009 representerar endast en bråkdel av UNICEFs samtliga katastrofinsatser. Mellan 2005 och 2007 svarade UNICEF årligen på i genomsnitt 276 kriser i 92 länder.

Antalet svåra naturkatastrofer har ökat markant under de senaste decennierna. Över hälften av kriserna var ett resultat av naturkatastrofer, 30 procent berodde på konflikter, medan hälsorelaterade katastrofer, som sjukdomsepidemier, stod för 19 procent av UNICEFs alla katastrofinsatser.

UNICEFs respons

UNICEF är på plats i över 150 länder och är ofta bland de första att bemöta kriser. Gåvorna till UNICEFs katastrofinsatser hjälper UNICEF att svara effektivt på barns behov i katastrofer.

– Tack vare dessa bidrag kommer många liv att räddas, säger Veneman.

Läs och ladda ner rapporten i sin helhet genom att klicka på länken nedan.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.