UNICEFÄmne
Jordanien

Jordanien

Jordanien är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

un0297817-880x587.jpg
Skolstart

Höstterminen är snart här och för tusentals barn i Sverige väntar ett läsår med nya kunskaper. Men trots att grundskoleutbildning är en mänsklig rättighet är det inte en självklarhet för alla – fortfarande längtar många barn i världen efter en skolstart.

field-notes-rukban-img_0802-900x600.jpg
Syrien

Den största humanitära konvojen någonsin i Syrien har äntligen nått fram till Rukban. UNICEF kunde bland annat leverera vinterkläder, vaccin och skolmaterial, till över 40 000 barn och vuxna i det utsatta flyktinglägret på gränsen till Jordanien.

Flickdagen2017-575x345.jpg
Internationella flickdagen

Idag på internationella flickdagen sätter vi fokus på världens flickor – framför allt de miljoner flickor som lever i områden drabbade av konflikt eller naturkatastrofer. De riskerar att drabbas av av våld, tvingas in i barnarbete eller gifta sig medan de fortfarande är barn. Det arbetar UNICEF för att ändra på.

Unicef Logo Swedish
Syrien

Totalt är det närmare 5,5 miljoner barn på flykt undan kriget i Syrien. För att hjälpa de tiotusentals barn som befinner sig i det överbefolkade flyktinglägret Za'atari i Jordanien genomför UNICEF bland annat massvaccinationer. UNICEF-ambassadören Liza Marklund besökte tidigare i höst en av de barnavårdscentraler som utför vaccinationerna.

arja-575x385.jpg

Söder om gränsen till Syrien, i den jordanska öknen, ligger flyktinglägret Zaatari där 100 000 människor tvingats söka skydd från inbördeskriget i Syrien. Arja Ormos från Stockholm är en av UNICEFs alla Världsföräldrar. Inför Humorgalan 2013 reste hon till flyktinglägret där hon träffade barn som har fått lämna allt bakom sig i hemlandet.

Flooding-Zaatari-2_09.01.13-575x431.jpg
Jordanien

Svåra väderförhållanden i hela norra Jordanien – inklusive regn, snö och minusgrader – har kraftigt försämrat situationen för barnen i flyktinglägret Za'atari.

Unicef Logo Swedish
Jordanien

Våldet i Syrien ökar och livshotande sjukdomar som diarré sprider sig i området kring Damaskus. Förra helgen passerade fler än 2000 flyktingar gränsen till Jordanien och läget börjar nu bli kritiskt i de läger som ska ta hand om flyktingströmmen.

Unicef Logo Swedish
Jordanien

De våldsamma striderna i Syrien har lett till en kraftig ökning av flyktingar till Jordanien. Tusentals barn och kvinnor är i akut behov av hjälp och UNICEF har därför snabbt utökat sitt katastrofbistånd till området.

Unicef Logo Swedish
Syrien

Allt fler barn och unga drabbas av konflikten i Syrien. Nu vädjar UNICEF till världens länder, företag och privata givare om ytterligare 100 miljoner kronor för att kunna möta hjälpbehoven under det närmaste halvåret.

Unicef Logo Swedish
Syrien

De tiotusentals barn som befinner sig på flykt undan oroligheterna i Syrien är i akut behov av exempelvis hälsovård och skola. Nu trappar UNICEF upp insatserna för alla dessa barn som har sökt skydd i Syriens grannländer.

Unicef Logo Swedish
Irak

Situationen för barnen i Irak och de barn som flytt Irak till Jordanien och Syrien är kritisk. För att möta de omedelbara behoven under närmaste halvåret behövs enligt UNICEF 42 miljoner US dollar.