Inget parti har i valrörelsen valt att lyfta att alla former av våld mot barn i hemmet ska vara straffbara. Det visar en granskning som UNICEF Sverige har gjort av riksdagspartiernas valmanifest utifrån ett barnrättsperspektiv.
Visste du att vissa former av våld mot barn inte är straffbara i Sverige idag? Det är en av de politiska frågor UNICEF Sverige särskilt valt att fokusera på i vårt valmanifest, inför valet på söndag.
Inför valet nästa söndag har UNICEF Sverige valt att fokusera på tre politiska förslag som vi anser är särskilt viktiga att de genomförs. Idag går vi till botten med den första punkten i vårt valmanifest: varför alla barn ska ha rätt att återförenas med sin familj.
Operation Dagsverke erbjuder skolor att bidra till en bättre värld samtidigt som skolkampanjen följer läroplanen och skapar ett starkt engagemang hos eleverna. Madelaine Arellano, tidigare rektor på Primaskolan i Farsta, har positiva erfarenheter av sitt engagemang och tycker att fler skolor borde engagera sig. Här berättar hon om en oförglömlig insats.
För UNICEF Sverige var Almedalen en vecka fylld av konstruktiva och viktiga samtal. Vårt fokus var tydligt – stärkta rättigheter för barn, såväl i Sverige som i resten av världen.
Under Järvaveckan var UNICEF Sverige på plats och fick möjlighet att prata med människor om vilka frågor de anser är viktigast att vi driver, och vad de tycker är viktigast inför valet i höst.
Äntligen! Idag är en historisk dag för barns rättigheter i Sverige. Riksdagen har röstat ja till att barnkonventionen blir svensk lag och börjar gälla från 1 januari 2020, något vi på UNICEF Sverige arbetat för i över tio år. Nu är det både en större skyldighet och en ökad möjlighet för domstolar och myndigheter att sätta barnets rättigheter i fokus.
På onsdag sker en av de viktigaste omröstningarna i riksdagen på mycket länge. I mars fattade regeringen det historiska beslutet att göra barnkonventionen till svensk lag, men förslaget måste alltså ha stöd av riksdagen för att det ska bli verklighet – något som UNICEF Sverige har arbetat för i över tio år.
UNICEFs uppdrag är att säkerställa att barnkonventionen efterlevs över hela världen för att alla barn ska få den barndom de har rätt till. Inför svenska valet i september har vi valt att fokusera på tre politiska förslag som vi anser är särskilt viktiga att de genomförs.
Ett antal riksdagspartier gjorde i förra veckan ett utspel kring att barnkonventionen som lag skulle möjliggöra att islamsk rätt tillämpas i Sverige. Det är en missuppfattning som vi härmed vill reda ut och förklara.
Regeringen har nu fattat det historiska beslutet att göra barnkonventionen till svensk lag. Propositionen har överlämnats till riksdagen som fattar det slutgiltiga beslutet genom en omröstning i juni. Vi är dock oroliga för att förslaget inte kommer att gå igenom eftersom beskeden från Centerpartiet och Moderaterna hittills har varit otydliga.
Förra veckan fattade regeringen det historiska beslutet att göra barnkonventionen till svensk lag. Regeringen har nu lämnat över sin proposition till riksdagen som fattar det slutgiltiga beslutet genom en omröstning i juni. Förslaget måste alltså ha stöd av riksdagen för att inkorporeringen ska bli verklighet.
Barns rättigheter får stå tillbaka i asylprocessen i Sverige. Rättssäkerheten blir lidande och barnets bästa prioriteras inte. Det visar en ny rapport från UNICEF som jämför läget för barnen i de nordiska länderna.
”Det var små slag mot kinden, mot örat. Så tog han tag i tröjan och tryckte upp mot väggen för att visa vem som hade makten.” En 16-årig pojke berättar idag om sin uppväxt med en pappa som hotat och trakasserat honom under hela hans uppväxt, utan påföljd. Idag är inte allt våld mot barn straffbart i Sverige. Det vill UNICEF ändra på.
Idag på internationella brottsofferdagen gästbloggar Brottsofferjouren Sveriges förbundsordförande, Sven-Erik Alhem, hos UNICEF – om vikten av att ändra svensk lagstiftning för att skydda barn mot våld i hemmet. "Likheten inför lagen är inte fullkomlig."
UNICEF Sverige driver just nu en kampanj för att göra allt våld mot barn straffbart. Idag skriver vi ett öppet brev till de barn- och rättspolitiska talespersonerna inom samtliga riksdagspartier. Ställer ni er bakom vårt krav?
Att barn tvingas bevittna våld i hemmet är inte straffbart i Sverige, trots att forskning visar att det kan leda till allvarliga konsekvenser för barnen. Idag delar vi en åttaårig flickas berättelse. Läs om hennes upplevelser och skriv under vårt krav för att stoppa våld mot barn.
Just nu kraftsamlar UNICEF för att sätta ljuset på det faktum att inte allt våld mot barn är straffbart i Sverige. Idag gästbloggar Nina Rung, kriminolog och grundare av ideella föreningen Huskurage, om barn som utsätts för våld i hemmet, och vad vi tillsammans kan göra för att stoppa våld mot barn.
Visste du att 36 procent av barnen i Sverige utsatts för någon form av misshandel av en närstående under sin uppväxt? Det vill UNICEF stoppa. Idag delar vi en pojkes berättelse. Han utsattes för psykiskt våld av sin pappa under uppväxten, men blev inte trodd och sveks av vuxenvärlden.
Barn i Sverige som utsätts för våld i hemmet har ett för svagt rättsligt skydd. Ansvariga myndigheter ger inte det stöd och skydd som barnet har rätt till. Det visar en ny rapport från UNICEF Sverige.
Under 2017 kunde alla deltagande skolor i Operation Dagsverke vara med och tävla med sina storverk inom fyra kategorier: Bästa kreativa film, Bästa kreativa initiativ, Bästa innehåll och Bästa insamlingsresultat. Nu presenteras vinnarna.
Inom barn- och ungdomsidrotten finns det idag brister både när det gäller kunskap och tillämpning av barnkonventionen. När konventionen blir lag år 2020 kommer det att ställas högre krav på idrottsföreningarna och därför har UNICEF Sverige nu tagit fram en handbok som ett stöd till landets idrottsledare.
Inför att barnkonventionen blir lag 2020 måste kunskapen öka i landets kommuner bland dem som arbetar nära de mest utsatta barnen. UNICEF Sverige lanserar nu därför en handbok för socialsekreterare som ska ge stöd i barnavårdsutredningar.
UNICEF Sverige ser med oro på den senaste tidens rapportering om bristande kvalitet på de medicinska åldersbedömningar som genomförs på asylsökande ungdomar. Granskningen visar på ett system som har allvarliga brister och äventyrar barns rättigheter, skriver Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist.