Sudan

Sudan är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Fiyha - porträtt - 2023
Sudan

Innan den pågående konflikten i Sudan var 13-åriga Fiyha Al Tayeb Nasser ordförande för flickklubben i sin grundskola. Tillsammans med kompisar i klubben har hon informerat om hur skadliga sedvänjor som barnäktenskap och könsstympning påverkar barnen, och kämpat för att sätta stopp för de grymma företeelserna.

un0284007-880x584.jpg
Sudan

Den politiska situationen i Sudan fick en våldsam vändning när militären öppnade eld mot fredliga demonstranter. Sedan dess har 19 barn dödats och 49 skadats. UNICEF finns på plats för att ge barn livsviktigt skydd, näring och rent vatten.

Anneli-Kastberg-foto-svartvitt-1-480.jpg
Sudan

30 januari 2011 - I morse hade över 15 500 människor anmält sig till demonstration i Khartoum . Jag tog mig ut på gatorna och vandrade runt i staden i över fyra timmar men till min besvikelse lyckades jag inte hitta en enda folkmassa. Troligtvis något att göra med de omvägar som jag fick ta på militärernas instruktioner.

Anneli-kastberg-foto-svartvitt-2-480.jpg
Sudan

Nyår i Khartoum Det känns som om jag borde ha någon spännande, symbolisk historia om nyåret i Khartoum. Sista nyåret före omröstningen, en historisk tid, möjligtvis sista nyåret som ett helt och enat Sudan.

Anneli-med-workshopmaterial-4801.jpg
Sudan

Klockan 11 på kvällen den 9 November var det sista materialet för den första workshopen för Fredsambassadörer färdigtryckt. Nästa morgon satte workshopen igång. Deltagarna i denna första runda var lärare, hälsoarbetare, UNICEF-personal och representanter från både utbildnings- och hälsoministeriet.

hus-skyskrapa-blogg1.jpg
Sudan

Sudan. Ett främmande land på alla sätt för mig. Snart har tre veckor har gått, och jag är inte mycket klokare. Eller snarare, så kanske det helt enkelt är sant att ju mer man vet, ju mer inser man att man inte vet

Unicef Logo Swedish
Afrika

Idag släpps UNICEFs årliga rapport om världens katastrofer – Humanitarian Action Report 2009. Den visar att barn och kvinnor drabbas hårdast av konflikter och naturkatastrofer. UNICEF ber om drygt en miljard USD för att kunna möta barns och kvinnors humanitära behov i 36 katastrofdrabbade länder.

Unicef Logo Swedish
Mässling

Antalet dödsfall i mässling har sjunkit med hela 74 procent mellan 2000 och 2007. Tidigare beräknades 750 000 människor runt om i världen dö i mässling varje år. Idag ligger siffran på 197 000.

Unicef Logo Swedish
Sudan

UNICEF vädjar, i sin årliga rapport om världens katastrofer, om 635 miljoner USD för sitt arbete i 33 katastrofområden — så välkända som Darfur och så förbisedda som Haiti.

Unicef Logo Swedish
Sudan

I år kommer hundratusentals barn i södra Sudan att gå till skolan för första gången. UNICEF stödjer en stor ”gå-till-skolan-kampanj”, vars mål är att mer än fördubbla antalet barn som börjar i skolan. Kampanjen introduceras vid starten av skolåret, som i Sudan är måndagen den 3 april.

Unicef Logo Swedish
Sudan

Krisen i Darfur, Sudan, fortsätter. Bristen på pengar till Darfur påverkar barnen direkt och omedelbart. UNICEF har fått in 10,9 miljoner USD, men det är bara 11 procent av alla de pengar som behövs för att kunna hjälpa barnen resten av året. Det är frågan om ett par månader innan pengarna är slut. UNICEF vädjar därför till alla att skänka pengar till katastrofarbetet.

Unicef Logo Swedish
Polio

Igår lanserade hälsomyndigheterna i Sudan, i samarbete med UNICEF och WHO med flera, årets första nationella kampanj mot polio. Målet är att vaccinera 8,1 miljoner barn under fem års ålder i landets fattigaste och mest konfliktdrabbade områden.

Unicef Logo Swedish
Sudan

UNICEF vädjar idag till givare att bidra med 805 miljoner dollar för att hjälpa barn och kvinnor i 29 katastrofområden i världen. Av de begärda pengarna är mer än en tredjedel öronmärkta för Sudan, ett av många katastrofområden som lyfts fram i den årliga rapporten ”Humanitarian Action Report (HAR)”.

Unicef Logo Swedish
Sudan

En ny rapport från UNICEF visar att barnen i Darfur i Sudan fortfarande lider svårt av väpnade oroligheter. Över tre miljoner barn är drabbade av bland annat undernäring, sjukdomar och våld. Beräkningar visar att 2,5 miljoner människor varav över en miljon barn inte nås av någon hjälp alls.

Unicef Logo Swedish
Sudan

UNICEF har inlett en 90 dagar lång kampanj för att öka hjälpen till Sudans flyktingar.

Unicef Logo Swedish
Sudan

Förra fredagen flög UNICEF och FN-personal till Eritreas huvudstad Asmara för att försöka få tillstånd att genomföra två stora vaccinationskampanjer mot mässlingen och polio i de områden som kontrolleras av rebellerna.