Fatima i klassrum - Sudan 2024

Drömmen om hemmet –

Fatima om livet på flykt

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Skribent |

Publicerad |

2024 04 18

Uppdaterad |

2024 04 18

Kriget i Sudan har tvingat familjen på flykt flera gånger

I ett hörn av lärocentret hoppar 6-åriga Fatima från Khartoum hopprep och gungar med sina kompisar. Trots kaoset som livet på flykt innebär känner hon glädje över att få leka och umgås med vännerna, en påminnelse livet innan kriget. "Jag tycker mest om att hoppa och gunga", berättar hon med ett leende. 

Fatima och hennes familj har fördrivits två gånger, senast från delstaten Gezira i november 2023. Hennes bror Yassin berättar:  

"Vår resa började i en lastbil, vi var rädda. Byggnaderna var helt raserade, gatorna tomma och min pappa körde väldigt snabbt. Dammet steg och det fanns många stenar på vägen. Vi skakade runt i lastbilen. Vi var rädda för vad som låg bakom oss och min pappa hörde inte när vi ropade till honom. Vi såg människor springa iväg och när vi såg soldater sköt de gula kulor.” 

Fatima hoppar hopprep - Sudan 2024

Deras liv har förändrats så mycket att Fatima börjat glömma hur det såg ut där hemma. Innan kriget levde familjen i ett stort hus. Nu har de tvingats skapa sig ett tillfälligt hem i ett gammalt övergivet bageri som de hyr för 249 USD i månaden. Bageriet har två rum, ett där man tidigare sålde bröd och ett där man bakade, redskapen och pannorna är kvar. 

Fatima kan inte hålla tillbaka tårarna när hon ska beskriva sitt hem i Khartoum: 

”Vårt hus hade en gårdsplan med röda blommor under träden, där jag lekte med mina syskon. Vi brukade gå ut på gatan framför huset för att leka för det var säkert", fortsätter hon och visar ett fotografi på sin mammas telefon. "Men det nya hemmet här är fullt av träpallar och jag har inget rum." 

Fatima med familj - Sudan 2024

Livet återvänder långsamt på UNICEFs lärocenter 

Fatima och hennes syskon, Yassin och Shahd, går dagligen till UNICEFs lärocenter för att leka och lära. Även om deras nya hem ligger långt därifrån ser deras mamma Nema till att de deltar i de aktiviteter som erbjuds. Varje morgon före klockan 10:00 är de på plats. 

"Jag vill inte att de ska glömma vad de lärde sig när de gick i skolan. Jag vill att mina barn ska fortsätta gå i skolan och hoppas att det här kommer att hjälpa dem att återhämta sig", säger Nema. 

Fatima i klassrum - Sudan 2024

Fatima håller hon fast vid hoppet om att en dag få återvända till Khartoum: 

"När jag blundar så hoppas jag att jag är tillbaka i Khartoum när jag öppnar ögonen igen.” 

Fatima är inte ensam om sin längtan efter ett fridfullt hem. Miljontals barn, både i och utanför Sudan, längtar efter detsamma mitt i krigets kaos. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Fiyha - porträtt - 2023
Sudan

Innan den pågående konflikten i Sudan var 13-åriga Fiyha Al Tayeb Nasser ordförande för flickklubben i sin grundskola. Tillsammans med kompisar i klubben har hon informerat om hur skadliga sedvänjor som barnäktenskap och könsstympning påverkar barnen, och kämpat för att sätta stopp för de grymma företeelserna.