Kvinnlig könsstympning

Uppskattningsvis har över 230 miljoner flickor och kvinnor världen över könsstympats och lever med konsekvenserna. Den skadliga sedvänjan är ett grovt brott mot flickors rättigheter och de flesta traumatiseras svårt och får men för livet. En del flickor dör. UNICEF arbetar för att avskaffa kvinnlig könsstympning.

Fiyha - porträtt - 2023
Sudan

Innan den pågående konflikten i Sudan var 13-åriga Fiyha Al Tayeb Nasser ordförande för flickklubben i sin grundskola. Tillsammans med kompisar i klubben har hon informerat om hur skadliga sedvänjor som barnäktenskap och könsstympning påverkar barnen, och kämpat för att sätta stopp för de grymma företeelserna.

konsstympning_foto-unicef.jpg
Coronaviruset

Under det kommande årtiondet riskera två miljoner fler flickor och kvinnor att könsstympas, varnar UNICEF och UNFPA idag på internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Orsaken är pandemin – stängda skolor och avbrott i program som skyddar flickor mot den farliga sedvänjan. Tiden att agera är nu.

foto-fgm-jpg_fa684856b35fec26-scaled.jpg
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Idag är det internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Var 8:e sekund könsstympas en flicka någonstans i världen, ofta med en enkel kniv – utan bedövning. UNICEF arbetar hårt för att stoppa det här grova brottet mot flickors rättigheter.

konsstympning_foto-unicef-900x600.jpg
Internationella kvinnodagen

Var 8:e sekund könsstympas en flicka någonstans i världen. Ingreppet görs oftast helt utan bedövning och verktyget kan vara en smutsig kniv eller ett gammalt rakblad. UNICEF arbetar för att stoppa det här grova brottet mot flickors rättigheter. Stöd vårt arbete idag på internationella kvinnodagen.

dsc03039_fatou-i-gambia-900x645.jpg
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Idag är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Trots att alltför många flickor fortfarande utsätts för övergreppet, sjunker antalet stadigt. Eva Dalekant, programhandläggare internationell utveckling på UNICEF Sverige, skriver idag om ett positivt exempel från byn Julangel i östra Gambia.

DSC03045-575x381.jpg
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Idag är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Dagen instiftades för 14 år sedan när delegater från 30 afrikanska länder samlades i syfte att arbeta tillsammans för att avskaffa kvinnlig könsstympning. UNICEF arbetar med öppna diskussioner och utbildning på bynivå för att stoppa det här grova brottet mot barns rättigheter. Läs vår kollega Eva Dalekants möte med Fatima, en ung kvinna i östra Gambia.

foto-UNICEF-fgm-575x383.jpg
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Minst 200 miljoner flickor och kvinnor i 30 länder har utsatts för kvinnlig könsstympning. Den livsfarliga sedvänjan är ett globalt problem, säger UNICEF idag på internationella dagen mot kvinnlig könsstympning.

senegal-575x426.jpg
Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen och vi passar på att lyfta ett positivt exempel på hur förtryck och diskriminering mot kvinnor kan bekämpas. Tack vare ett effektivt program genomfört av organisationen Tostan, som får stöd av UNICEF, har över 5 000 byar i Senegal nu öppet deklarerat att de inte längre kommer att tillämpa könsstympning eller arrangera äktenskap för barn.

UNI77837-575x383.jpg
Afrika

Enligt en ny UNICEF-rapport motsätter sig en överväldigande majoritet av befolkningen i de länder där kvinnlig könsstympning praktiseras den livsfarliga sedvänjan. Trots motståndet har 125 miljoner flickor och kvinnor utsatts för kvinnlig könsstympning och 30 miljoner flickor är fortfarande i riskzonen.

UNI115675-575x382.jpg
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Den 6 februari är den internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning av flickor. För att uppmärksamma detta släpper UNICEF nya siffror som visar att antalet flickor som utsätts för den farliga sedvänjan minskar. Samtidigt uppmanar man omvärlden att öka insatserna för att helt avskaffa ingreppet som ger så många flickor men för livet.

Unicef Logo Swedish
Afrika

Sedan 2008 samarbetar UNICEF med FN:s befolkningsorgan för att få ett slut på traditionen med kvinnlig könsstympning. Arbetet har varit framgångsrikt – sedan satsningen började har över 6000 samhällen i nio afrikanska länder helt övergett den farliga sedvänjan.

Unicef Logo Swedish
Afrika

Allt fler samhällen i Afrika upphör med kvinnlig könsstympning. Det visar en ny rapport från UNICEF. Det livsfarliga ingreppet är djupt förankrat sociala traditioner och har varit svårt att stoppa, men det har skett en betydande förändring i attityder och det finns hopp om att den grymma sedvänjan kan utrotas inom loppet av en generation.

Unicef Logo Swedish
Niger

I regionen Niamey i västra Niger har tio byar gått sammanför att gemensamt sluta att praktisera kvinnlig könsstympning, eftersom denhotar många flickors och kvinnors liv. Byarna hade en offentlig ceremoni föratt fira beslutet, och samtidigt uppmanade de grannområden att sluta med könsstympningen.

Unicef Logo Swedish
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Måndagen den 6 februari är det den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Dagen instiftades år 2003 när delegater från 30 afrikanska länder samlades i syfte att tillsammans arbeta för att kvinnlig könsstympning skall avskaffas.

Unicef Logo Swedish
Afrika

Tre miljoner flickor utsätts varje år för könsstympning i Afrika och Mellanöstern. Antalet är betydligt högre än vad man tidigare har befarat, visar en ny rapport från FN:s barnfond UNICEF.