Idag är det internationella kvinnodagen och vi passar på att lyfta ett positivt exempel på hur förtryck och diskriminering mot kvinnor kan bekämpas. Tack vare ett effektivt program genomfört av organisationen Tostan, som får stöd av UNICEF, har över 5 000 byar i Senegal nu öppet deklarerat att de inte längre kommer att tillämpa könsstympning eller arrangera äktenskap för barn.
Skribent |
Eva Dalekant
Publicerad |
2014 03 08
Uppdaterad |
2014 03 08
Lokala insatser har förbättrat livet för kvinnor och barn i Senegal
Hon som intervjuade den unga kvinnan trodde knappt hennes ord och vände sig till hennes man, som sade:
som skildrar utvecklingen av organisationenTostan
i Senegal. En känsla av glädje, hopp och stärkt tro på mänsklighetens förmåga att förändras till det bättre finns kvar i mig efter att ha läst ut boken. Och även en stolthet att arbeta för UNICEF som sedan länge stödjer och samarbetar med organisationen.
Det unga paret i Senegal hade nyligen deltagit i Tostans treåriga Community Empowerment programme, som genomförs i åtta länder i Afrika. De positiva effekterna av deras arbete är enastående. Programmet genomförs i byar på landsbygden, där många bybor aldrig gått i skolan eller läst en bok och den traditionella kulturen är stark. Det är framför allt de interaktiva metoderna med stor respekt för de lokala värderingarna som gjort programmet så framgångsrikt. Genom dialog, sång, dans och berättande lär sig deltagarna om mänskliga rättigheter, jämställdhet, hälsa och hygien. De får också chans att prata om och ifrågasätta invanda och tabubelagda traditioner som könsstympning, barnäktenskap och våld mot kvinnor och barn. Från början riktade sig programmet bara till kvinnor, men snart insåg Tostan att männen måste vara lika delaktiga. I boken beskrivs flera mäns enorma engagemang och arbete för kvinnornas rättigheter.
Programmet har lett till att över 5000 byar i Senegal öppet har deklarerat att de inte längre kommer att tillämpa könsstympning eller arrangera äktenskap för barn. Bara detta är något som ansågs nästan omöjligt för 20 år sedan. Men förändringarna är så mycket bredare. I områdena där Tostan arbetat får fler barn livsviktiga vaccinationer och registreras vid födseln, och föräldrar har större kunskap om barnsjukdomar vilket räddar många barns liv. Men framför allt har kvinnorna blivit mer medvetna om sina rättigheter. Med styrka och ett otroligt mod bryter de urgamla tabun och värderingar för att ändra beteenden som de inser är skadliga för hela samhället.
De tar mer av sin rättmätiga plats, talar öppet om olika problem som kvinnor lider av och har betydligt mer inflytande i beslut som tas i byn. Och de accepterar inte längre övergrepp som att bli utsatta av våld av deras män. Vilken social förändring!
Relaterade artiklar
Innan den pågående konflikten i Sudan var 13-åriga Fiyha Al Tayeb Nasser ordförande för flickklubben i sin grundskola. Tillsammans med kompisar i klubben har hon informerat om hur skadliga sedvänjor som barnäktenskap och könsstympning påverkar barnen, och kämpat för att sätta stopp för de grymma företeelserna.
Under det kommande årtiondet riskera två miljoner fler flickor och kvinnor att könsstympas, varnar UNICEF och UNFPA idag på internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Orsaken är pandemin – stängda skolor och avbrott i program som skyddar flickor mot den farliga sedvänjan. Tiden att agera är nu.
Idag är det internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Var 8:e sekund könsstympas en flicka någonstans i världen, ofta med en enkel kniv – utan bedövning. UNICEF arbetar hårt för att stoppa det här grova brottet mot flickors rättigheter.