Gå till innehållet

Varför behövs vaccin?

Varför pratar UNICEF om vaccin? Att alla barn i världen får tillgång till vaccin är av intresse för hela världen. Fortfarande är det ungefär 20 miljoner barn i världen som inte får grundvaccinerna. I de länder med högst barnadödlighet (med högst andel dödsfall hos barn under fem år) har bara hälften av barnen ett fullgott skydd mot de vanligaste barnsjukdomarna.

UNICEF är världens största inköpare av vaccin och en av de största leverantörerna. Under år 2018 försåg vi runt 100 länder med 2,6 miljarder doser vaccin och 690 miljoner sprutor, som uppskattningsvis nådde 45 procent av världens barn.

Varför ökar mässlingsutbrott? På grund av kriser och konflikter på många håll i världen har antalet vaccinerade barn minskat de senaste åren, vilket har lett till flera mässlings­utbrott. I många hög- och medelinkomstländer är motstånd mot vaccin ett växande problem. Det har resulterat i flera stora mässlings­utbrott även i Europa. Det är viktigt att föräldrar får korrekt information om vaccin så att alla barn får grundläggande skydd mot den farliga sjukdomen.

- Vill du stödja vårt arbete, klicka här: Hjälp oss utrota mässling - Vill du läsa mer om vårt arbete och hur du kan vara med och utrota mässling? Klicka här: Var med och utrota mässling - Du kan läsa mer om vaccin här: Fakta om vaccination