Gå till innehållet

Att testamentera till en organisation, är att rädda liv

Du vet väl om att du kan förändra liv, även när du inte längre finns kvar? Genom att testamentera till en organisation som UNICEF är du med och ser till att barn får en trygg uppväxt, möjlighet till fortsatt utveckling och vaccin mot farliga sjukdomar. Och viktigast av allt: ditt bidrag räddar barns liv.

Du kan själv välja hur mycket du vill testamentera och kan känna dig trygg i att din gåva kommer att göra skillnad. UNICEF arbetar varje dag, året om för att skapa en bättre värld för alla barn. Du som vill får gärna vara med oss på den resan.

Önskar du veta mer om vad ett testamente till en organisation innebär? Beställ vår broschyr med information:

Beställ broschyr

Du kan också kontakta oss, vi hjälper dig gärna!


Vad undrar du över när det kommer till testamenten?

Mark Levengood får hjälp att besvara de allra vanligaste frågorna av familjerättsjuristen Caroline Törnquist:

Vill du se samtalet om testamenten i sin helhet? Klicka här. Du får då en länk så att du kan titta på sändningen i lugn och ro.

Varför är det viktigt att skriva ett testamente?

Ett testamente ger dig möjlighet att uttrycka din vilja för framtiden och är en garanti för att din personliga önskan ska bli respekterad och förverkligad. Det kan även skänka trygghet till dina anhöriga att få veta hur du vill att dina ägodelar och ekonomiska tillgångar ska fördelas. Du kan testamentera din kvarlåtenskap till vem du vill. Om du har barn har de dock alltid rätt till sin laglott, det vill säga hälften av arvet efter dig, även om det finns ett testamente.

Vem bör skriva testamente?

Alla som själva vill bestämma och sätta villkor för hur ens pengar ska användas när man inte längre finns kvar gör klokt i att skriva ett testamente. Det är en framtidssäkran för dig som testator.

Beställ vår broschyr – så får du veta mer

Beställ vår broschyr idag – fatta viktiga beslut i morgon. Och glöm inte: tillsammans skapar vi en bättre värld för alla barn. 

Vi finns här om du har frågor

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta Emma, Julia, Malin och Ronja på givarservice. Skicka ett mejl till testamente@unicef.se eller ring oss på telefon: 08-420 02 500.

Genom att testamentera till UNICEF är du med och ser till att barn som Joshua får en trygg uppväxt, möjlighet till fortsatt utveckling och vaccin mot farliga sjukdomar.

Bosse – en sann hjälte

Bo Söderlund arbetade länge som lärare i Värmland och var så engagerad i barns situation att han valde att stödja UNICEFs arbete – och också testamentera en gåva. Han brann för alla barns rätt till utbildning och ville främja utbildning där behoven är som allra störst.

”Bosse var en omtyckt lärare, en sympatisk och glad människa,” berättar ett av Bosses syskonbarn.

Efter Bosses bortgång bestämdes det att hans arv skulle användas i Mali, ett av världens fattigaste länder. Alla barn har rätt till utbildning och tack vare Bosses generösa gåva fick hundratal barn i byn Keniébougou möjlighet att gå i skolan. Våra varmaste tack till Bosse och hans familj. En gåva som den här förändrar verkligen barns liv.

Läraren Bo Söderlund brann för utbildning och tack vare hans generösa gåva fick hundratal barn i byn Keniébougou möjlighet att gå i skolan.

Juridisk expertis?

De flesta juristbyråer och advokater kan hjälpa till. Du som stödjer UNICEF får ett rabatterat erbjudande vid upprättande av testamente och på vissa andra juridiska tjänster hos Familjens jurist.


Nedan får du en glimt av ett tidigare samtal om testamenten med Mark Levengood, Amelia Adamo och familjerättsjuristen Caroline Törnquist. Vill du se det i sin helhet? Klicka här. Du får då en länk så att du kan titta på sändningen i lugn och ro.

UNICEF är en av ett 40-tal organisationer som tagit fram Goda Testamentet. Du kan vara helt säker på att de ideella organisationer som medverkar i Goda Testamentet hanterar testamentsgåvor med stor ödmjukhet och enligt tydliga etiska och juridiska riktlinjer.