Ditt arv kan förändra barns liv

Att stödja UNICEFs arbete med en gåva betyder att du är med och kämpar för alla barns självklara rätt att få sina grundläggande behov och rättigheter tillgodosedda. Genom att testamentera till UNICEF kan din historia bli någons framtid.

Varje gåva hjälper oss att fortsätta skapa varaktiga förändringar. Inte bara för några barn i en by eller i ett land, utan för alla barn. Över hela världen.

Beställ vår broschyr om arv och testamente.

Att skriva testamente

Det behöver inte vara krångligt att skriva testamente. För att testamentet ska vara juridiskt giltigt krävs att:

  • Testamentet är skriftligt och egenhändigt undertecknat med namn, ort och datum.
  • Att din namnteckning bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen. De behöver inte känna till vad som står i testamentet, men veta att de bevittnar ett testamente. OBS! Vittnena får inte ärva dig.

Juridisk expertis?

De flesta juristbyråer och advokater kan hjälpa till men du som stödjer UNICEF får ett förmånligt erbjudande vid upprättande av testamente hos Familjens jurist.

Så arbetar vi

Vi arbetar långsiktigt och brett med barns rättigheter på alla nivåer i samhället. Och vi strävar alltid efter att vara så effektiva som möjligt.

Så här fördelades pengarna inom UNICEFs arbete globalt under 2016.

Det finns alltid hopp

Ishmael Beah förlorade sin familj, sitt hem och hela sin barndom år 1991. Han tvångsrekryterades som barnsoldat när han bara var 13 år – ett av 10 000 barn som tvingades slåss i Sierra Leones brutala inbördeskrig.

Tack vare förhandlingar från UNICEF släpptes Ishmael och fick komma till ett rehabiliteringscenter som vi också stöttade. 

Idag är Ishmael författare, aktivist för mänskliga rättigheter och UNICEF-ambassadör. Han reser över hela världen för att prata med barn som drabbas av våld och sprider kunskap om barns rättigheter.

Tack vare stöd från dig och andra kan vi fortsätta se till att det finns hopp för barn, även i de svåraste situationer.


Bosses arv: utbildning

Bo Söderlund arbetade länge som lärare i Värmland och var så engagerad i barns situation att han valde att stödja UNICEFs arbete – och också testamentera en gåva. Han brann för alla barns rätt till utbildning och ville främja utbildning där behoven är som allra störst.

”Bosse var en omtyckt lärare, en sympatisk och glad människa,” berättar ett av Bosses syskonbarn. Efter Bosses bortgång bestämdes det att hans arv skulle användas i Mali, ett av världens fattigaste länder. Alla barn har rätt till utbildning och tack vare Bosses generösa arv går nu 217 barn i skola i byn Keniébougou.

”Han var nära oss i familjen och vi visste att det här var det han ville – han ville göra ett avtryck och inspirera andra att investera i barns framtid.”

Skola i Mali
pojke med väska haiti
Bosses skola


UNICEF är en av ett 40-tal organisationer som tagit fram Goda Testamentet. Du kan vara helt säker på att de ideella organisationer som medverkar i Goda Testamentet hanterar testamentsgåvor med stor ödmjukhet och enligt tydliga etiska och juridiska riktlinjer.

En trygg barndom för alla barn världen över

I samtal med människor som väljer att testamentera blir jag alltid lika inspirerad av att så många aktivt väljer att förändra barns liv genom en så viktig handling. Ett engagemang och en generositet som visar sig i viljan att hjälpa alla barn överleva – och leva!

Har du frågor eller funderingar är du alltid varmt välkommen att höra av dig – ring mig på 0733-49 93 22 eller mejla jenny.holmberg@unicef.se