Gå till innehållet

Låt din aktieutdelning eller aktiegåva rädda barns liv

Du vet väl att du kan skänka din aktieutdelning till UNICEF helt skattefritt? Om du ger din aktieutdelning till oss går beloppet oavkortat till vårt arbete för barn världen över.

Så här fungerar det att skänka aktieutdelning 

Alla privatpersoner kan skattefritt skänka sin aktieutdelning från börsnoterade bolag. Det viktiga är att gåvan ges till mottagaren innan du som privatperson erhåller aktieutdelningen, det vill säga innan bolagsstämman. För att gåvan ska bli skattebefriad måste mottagaren vara en icke skattepliktigt organisation. Alla ideella organisationer med 90-konto är skattebefriade. 

Du kan välja att skänka hela eller delar av skatteutdelningen. Vill du bara skänka en del av din utdelning öppnar du ett nytt vp-konto för de aktier vars utdelning du vill skänka. Det är kostnadsfritt att öppna ett vp-konto.

Om inte annat anges gäller gåvan tills vidare. För avregistrering måste du på nytt fylla i blanketten "anmälan om rättighetsinnehavare för vp-konto" och då fylla i rutan avregistrering. 

 

Besök frågor och svar för mer information. 

PDF-underlag för att skänka aktieutdelning

För att underlätta för dig som är delägare i fåmansbolag att skänka din aktieutdelning, har vi tagit fram underlag till aktiebrev, gåvobrev och utdelningstalonger: