Somalia

Somalia är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

south-sudan-uni221151-blogg.jpg
Afrika

Under de senaste dagarna har flera länder i östra Afrika drabbats hårt av kraftiga skyfall med påföljande översvämningar. Regnet, som förväntas fortsätta i flera veckor, hotar nu barns liv i form av förstörda skördar, smittspridning och utebliven skolgång.

UN057033-575x384.jpg
Världsvattenveckan

Just nu pågår Världsvattenveckan där experter och beslutsfattare samlas i Stockholm för att prata om utvecklingen inom vatten och sanitet i världen. Samtidigt varnar UNICEF för att mer än 180 miljoner människor som lever i länder som drabbats av konflikt, våld och instabilitet saknar tillgång till rent vatten.

UN068645-575x383.jpg
Svält

Tidigare i år deklarerade FN svält i delar av Sydsudan. Tack vare enorma insatser från organisationer som UNICEF och WFP har nivån i Sydsudan nu sänkts. Men läget är fortfarande mycket allvarligt. Även Somalia, Nigeria och Jemen lider av en allvarlig hungerkris. Men vad betyder svält egentligen? Och hur kan det fortfarande hända år 2017? Vi reder ut begreppen.

UN056038-575x383.jpg
Somalia

Just nu, den här minuten, lever 535 miljoner barn i ett katastrofdrabbat land. Barn är alltid extremt sårbara och utsatta i en katastrof och har särskilda behov av hjälp. Syskonen Saua och Tirig är drabbade av hungerkatastrofen i Somalia.

UN057346-575x383.jpg
Sydsudan

För mer än en månad sedan gick FN ut och deklarerade svält i Sydsudan. Nu står även Nigeria, Somalia och Jemen på randen till en svältkatastrof. Nya siffror visar att 27 miljoner människor beräknas sakna tillgång till rent vatten.

UN053745-575x383.jpg
Somalia

För sex år sedan drabbades Somalia av en svältkatastrof. Runt 130 000 små barn dog. Nu är det stor risk att katastrofen slår till igen och situationen för barnen är redan allvarlig. UNICEF finns på plats i landet för de drabbade barnen och deras familjer.

14196159_1345473832144417_3629212427722655762_o-510x340.jpg
Operakällaren Foundation

I veckan arrangerade Operakällaren Foundation, i samarbete med UNICEF, heldagseventet Operakällaren Trophy. Under dagen samlades det in totalt 4 miljoner kronor som oavkortat går till UNICEFs vattenprojekt i Somalia. Hedersgäst för dagen var den internationella världsartisten och UNICEF-ambassadören Nana Mouskouri.

IMG_1962-575x431.jpg
Operakällaren Foundation

Det blev rekord i år igen för Operakällaren Trophy till förmån för UNICEF. 4,6 miljoner kronor till rent vatten blev resultatet efter måndagens evenemang. Pengarna går oavkortat till UNICEFs vattenprojekt i Somalia.

611A3325-575x383.jpg
Operakällaren Foundation

Det blev nytt rekordresultat för årets upplaga av Operakällaren Trophy till förmån för UNICEF. 4,2 miljoner kronor var slutresultatet när arrangörerna summerade alla aktiviteter.

UNI46398-575x383.jpg
Somalia

I Somalia lanserade UNICEF nu i veckan ett nytt kombinationsvaccin som kommer att skydda tusentals barn mot flera olika sjukdomar, bland annat lunginflammation. Alla barn i landet ska vaccineras före sin ettårsdag.

Unicef Logo Swedish
Mässling

Trots den osäkra situationen i landet lyckades UNICEF och WHO i augusti vaccinera 750 000 barn mot mässling. Det har gett resultat och spridningen av sjukdomen minskar. I slutet på november genomfördes ytterligare en vaccinationsinsats för att nå ut till ännu fler barn i Somalia.

Unicef Logo Swedish
Somalia

I det katastrofdrabbade Somalia hotar regnet och de uppblossade striderna att förvärra situationen ytterligare. Därför gör UNICEF nu sitt yttersta för att tillsammans med sina partners förhindra att ännu fler barn dör av svält och sjukdomar.

Unicef Logo Swedish
Somalia

Över 336 000 barn lider nu av undernäring i södra Somalia och omfattningen av svältkatastrofen kräver nya smarta innovationer som kan förhindra att fler barn dör. UNICEF har börjat dela ut matkuponger eller ekonomiska bidrag till drabbade familjer.

Unicef Logo Swedish
Somalia

Ytterligare 750 000 människor riskerar att dö när svälten nu drabbat ännu en provins i södra Somalia. Totalt fyra miljoner somalier i sex provinser är nu i behov akut katastrofhjälp. Av dessa är 1,5 miljon barn. UNICEF finns på plats och ökar nu insatserna för barnen.

Unicef Logo Swedish
Kolera

Antalet kolerafall ökar i södra Somalia och utgör ett dödligt hot för redan undernärda barn. UNICEF och WHO trappar nu upp insatserna på bred front för att förhindra spridningen.

Unicef Logo Swedish
Somalia

Habib Isack har lämnat sitt hem i södra Somalia för första gången. Men det var inget fritt val. Torkan har tagit död på hennes boskap och hennes grödor. Habib gick i över en vecka, till Doolow som ligger nära gränsen till Etiopien, för att söka hjälp och hitta mat till sig och sina barn.

Unicef Logo Swedish
Somalia

Runt 1,85 miljoner barn i Somalia behöver snabbt humanitär hjälp. Över 780 000 barn i landet är akut undernärda. Att rädda livet på svårt undernärda barn är UNICEFs första prioritet i kampen mot den fruktansvärda hungerkatastrofen.

Unicef Logo Swedish
Somalia

Förra veckan landade UNICEFs sändning med katastrofhjälp i flyktinglägret i Baidoa, södra Somalia. Lasten innehöll fem ton med näringstillskott och mediciner till svårt undernärda barn, samt utrustning för att kunna rena vatten. Fler leveranser är på väg. Förnödenheterna behövs för att kunna rädda livet på barn som drabbats av torkan

Unicef Logo Swedish
Kenya

Flyktinglägren i Dadaab i Kenya byggdes för att kunna ta emot 90 000 flyktingar. På grund av den senaste tidens torka, matbrist och strider i Somalia anländer nu runt 10 000 personer varje vecka. De flesta har gått i en månad genom öknen, utan mat och vatten, innan de kom fram.