Default hero image

Rädda liv första

prioritet i Somalia

Runt 1,85 miljoner barn i Somalia behöver snabbt humanitär hjälp. Över 780 000 barn i landet är akut undernärda. Att rädda livet på svårt undernärda barn är UNICEFs första prioritet i kampen mot den fruktansvärda hungerkatastrofen.

– Alltför många har redan dött. Många fler riskerar att dö om vi inte agerar snabbt och på bred front. Alla våra gemensamma ansträngningar måste inriktas på att rädda liv, säger Rozanne Chorlton, UNICEFs chef i Somalia.

Befolkningen i Somalia är hårt drabbad av konflikter, torka och hunger.

– Barn borde inte tvingas att gå genom torrlagda landskap i veckor i jakt på mat och vatten, för att sedan hamna i ett flyktingläger med en osäker framtid, säger Rozanne Chorlton.

Läget i Somalia har blivit så allvarligt att det nu framförallt handlar om en kamp för överlevnad. UNICEF har kraftigt utökat sina humanitära insatser i södra Somalia under de senaste månaderna.

1045 ton näringsersättning

I juli distribuerade UNICEF sex flyglaster och tre fartyg fulla med förnödenheter till Somalia. Tre fartyg och tre plan lastade av i huvudstaden Mogadishu, två i Galkayo och ett i Baidoa.

Leveranserna innehöll 360 ton näringsbehandling, som Plumpy Nut och högenergimjölk, vilket räcker till över 23 000 svårt undernärda barn, samt 1045 ton näringsrik majs- och sojablandning, vilket räcker till 106 000 undernärda barn.

Förnödenheterna distribuerades till barn i Mogadishu, till södra regionerna Gedo, mellersta Juba, nedre Juba, Bay och nedre Shabelle. 

Vård till undernärda barn

UNICEF kommer att finansiera 542 vårdmottagningar som tar hand om undernärda barn. 

UNICEF börjar även med hembesök för att behandla undernärda barn som inte har möjlighet att komma till klinikerna. Under de närmsta månaderna kommer UNICEFs mobila hälsoteam att nå ut till 150 000 hushåll per månad.

Hälsoinsatser

Mellan den 21-26 juli vaccinerade UNICEF med partners 46 000 kvinnor och 40 000 barn under fem år mot mässling. 

Nu vaccineras ytterligare 55 000 barn under 5 år mot mässling i Gedo-distriktet, samtidigt får de avmaskningstabletter och vitamin A tillskott. I samma distrikt vaccineras 72 580 kvinnor mot stelkramp. 

Medicin och hälsoutrustning som under tre månaders tid ska räcka till 1,4 miljoner människor har landat i Somalia. Produkterna kommer att fördelas mellan 100 UNICEF-stödda mödravårdskliniker och 200 hälsokliniker. 

Insatser för utbildning, vatten och sanitet

Antalet platser i tillfälliga skolor håller just nu på att utökas från dagens 120 000 till 300 000. Barnen kommer att undervisas i 500 tillfälliga skolor.

UNICEF och samarbetspartners planerar även att bygga ut 343 barnvänliga centrum, där barn kan få psykologiskt stöd och skyddas från att bli utnyttjade.

UNICEF arbetar för att öka distributionen av vatten och sanitetsprodukter. Målet är att inom kort nå ut till mer än 300 000 barn och deras familjer, däribland 80 00 flyktingar. 

Mer resurser behövs

UNICEF samarbetar med ett 70-tal lokala hjälporganisationer för att nå ut till alla utsatta barn i Somalia. Men, mycket mer resurser behövs för att alla drabbade barn i södra Somalia ska få humanitärt bistånd och för att UNICEF ska kunna hjälpa till att bygga upp ett starkare skyddsnät kring barnen.

Hjälp UNICEF att hjälpa fler barn som drabbats av katastrofen i Östafrika. Ge ditt bidrag här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.