Default hero image

“Jag trodde jag skulle

dö av hunger”

Habib Isack har lämnat sitt hem i södra Somalia för första gången. Men det var inget fritt val. Torkan har tagit död på hennes boskap och hennes grödor. Habib gick i över en vecka, till Doolow som ligger nära gränsen till Etiopien, för att söka hjälp och hitta mat till sig och sina barn.

Skribent |

Publicerad |

2011 08 09

Uppdaterad |

2011 08 09

“Jag trodde jag skulle dö av hunger”

– Det tog nio dagar att gå hit från Wajid. Jag var väldigt hungrig hela tiden och vi hade inga pengar att köpa mat för. Min man stannade hemma så jag gick själv och fick bära mina barn. Jag trodde jag skulle dö av hunger, säger hon.

Hjälpen räddar liv

Habib och hennes familj får nu tre mål mat om dagen i ett UNICEF-finansierat hälsocenter i ett nytt flyktingläger i Doolow. Lägret har en stadig inkommande ström av interna flyktingar. Det är en del av den humanitära responsen till de miljoner somalier som tvingats lämna sina hem på grund av konflikter och svält. Många människor som kommer till lägret är sjuka av den långa och svåra vandringen.

Se en video här nedanför om hjälpinsatserna som redan räddat många liv (på engelska):

Men svälten i södra Somalia har också dödat tiotusentals människor. Hälften av dem som dött är barn under fem år. Inom några veckor befaras svälten sprida sig till samtliga områden av södra Somalia. Det innebär att över en miljon barns liv hotas.

– Redan nu är hälften av alla barn i dessa områden svårt undernärda. Det är en extremt oroande utveckling, säger Rozanne Chorlton, UNICEFs chef i Somalia.

Mobila hälsoteam i byarna

UNICEF i Somalia började utöka insatserna för att kunna behandla alla undernärda barn redan för fyra år sedan. Över hela landet finns 500 UNICEF-finansierade kliniker som arbetar för fullt med att behandla mot akut undernäring.

På grund av att situationen förvärrats ytterligare utökar UNICEF med samarbetspartners hjälpinsatserna i Somalia och resten av Afrikas horn. Bland annat genom mobila hälsoteam som tar sig ut till byar för att kunna hjälpa undernärda människor i deras hem.

De senaste veckorna har UNICEF distribuerat näringstillskott till 65 000 svårt undernärda barn i södra Somalia. Men för att kunna nå alla barn som behöver hjälp med vård och näringstillskott under det närmaste halvåret behövs mycket mer resurser.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.