Kenya

Kenya är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

MG_6695-575x383.jpg

Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen hotas av svält. 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring och många familjer flyr sina hem för att hitta mat. Kenya är ett av de länder, trots att landet självt är drabbat av torkan, som tar emot många flyktingar. Renée Nyberg reste nyligen till Kakuma i Kenya för att träffa barn som drabbats hårt av katastrofen.

david-kenya-575x384.jpg

David Hellenius reste som nyutnämnd UNICEF-ambassadör och programledare för Humorgalan för varenda unge, i slutet av februari 2011 med UNICEF till Kenya för att besöka Kibera – ett av Afrikas största slumområden. Här träffade David barn som lever under fruktansvärda förhållanden – många av dem föräldralösa på grund av aids.

Unicef Logo Swedish
Kenya

Parallellt med de akuta katastrofinsatserna i torkans Afrikas horn arbetar UNICEF förebyggande och långsiktigt för att skapa bättre motståndskraft mot återkommande perioder av svår torka som drabbar området. Vattensystem byggs ut och nya sätt att odla mark utvecklas.

Unicef Logo Swedish
Kenya

Flyktinglägren i Dadaab i Kenya byggdes för att kunna ta emot 90 000 flyktingar. På grund av den senaste tidens torka, matbrist och strider i Somalia anländer nu runt 10 000 personer varje vecka. De flesta har gått i en månad genom öknen, utan mat och vatten, innan de kom fram.

Unicef Logo Swedish
Afrika

Sedan 2008 samarbetar UNICEF med FN:s befolkningsorgan för att få ett slut på traditionen med kvinnlig könsstympning. Arbetet har varit framgångsrikt – sedan satsningen började har över 6000 samhällen i nio afrikanska länder helt övergett den farliga sedvänjan.

Unicef Logo Swedish
Afrika

Lagom till mors dag introducerar UNICEF Mamma-baby-paketet, en ny smart förpackning med alla de läkemedel som behövs för att förhindra att en hivpositiv mamma överför viruset till sitt barn. Paketet innehåller en komplett behandling, vilket innebär att mamman slipper gå till doktorn.

Unicef Logo Swedish
Kenya

© UNICEF UNICEF bidrar med mat och mediciner till svältande barn. Miljontals människor i landets norra delar går sjukdomar och svält till mötes när den årslånga torkan i Kenya fortsätter. UNICEF varnar för att antalet allvarligt undernärda barn kan ha fördubblats under de senaste månaderna. I oktober 2005 uppskattades att det fanns ca 20000 barn i behov av omedelbar hjälp för att överleva. Nu tros siffran vara uppe i över 40000.