Default hero image

Lagom till mors dag introducerar UNICEF Mamma-baby-paketet, en ny smart förpackning med alla de läkemedel som behövs för att förhindra att en hivpositiv mamma överför viruset till sitt barn. Paketet innehåller en komplett behandling, vilket innebär att mamman slipper gå till doktorn.

Skribent |

Publicerad |

2010 05 23

Uppdaterad |

2010 05 23

Ny förpackning hjälper gravida att skydda sina barn mot hiv

Varje dag får 1 000 spädbarn hiv av sin mamma. Viruset överförs under graviditet, förlossning eller amning. Utan medicinsk behandling kommer minst hälften av dessa barn att dö före sin andra födelsedag. Men med rätt bromsmediciner som ges vid rätt tidpunkt kan man förhindra att hiv sprids till barnet. Om mammor och barn fullföljer medicineringen enligt korrekt tidsschema ända från graviditeten till och med amningen, så är den här behandlingen mycket effektiv.

Problem att ta sig till doktorn

För många mammor i utvecklingsländer är det tyvärr stora problem att kunna fullfölja behandlingen som ska skydda spädbarnen mot hiv. En gravid kvinna som bor långt bort från en hälsoklinik har kanske inte har råd att betala för transporten till de regelbundna läkarbesök som krävs för att genomföra den många månader långa behandlingen. Många länder saknar dessutom de hälsosystem som krävs för att ha medicin i lager eller för att följa upp en patients framsteg.

Mamma-baby-paketet är lösningen

UNICEFs nya mamma-baby-paket är en lösning på de här problemen. Den smarta förpackningen som innehåller all medicin som krävs, gör det enkelt för mamman att fullfölja behandlingen på egen hand, utan läkarövervakning. De tre färgerna visar tydligt vilken medicin hon och barnet ska ta under graviditet, förlossning och amning. Ett enda introduktionsbesök hos doktorn räcker för att den gravida kvinnan ska få en komplett behandling med sig hem, utan att behöva göra mer än ett enda läkarbesök. Först efter att amningsperioden när avslutad måste mamman återvända till hälsokliniken för att hivtesta sitt barn. En positiv sidoeffekt är att mammorna lär sig att det är viktigt att ta med sitt spädbarn till hälsokontroll.

Mamma-baby-paketet är tillverkad för att användas i Afrika söder om Sahara – den del av världen som är hårdast drabbad av aidsepidemin. Här lever 90 procent av alla de barn som på olika sätt drabbats av hiv och aids. UNICEF lanserar nu förpackningen i fyra länder: Cameroon, Kenya, Lesotho och Zambia.

Ge bort paketet på Mors dag

I Gåvoshopen kan du just nu köpa Mamma-baby-paketet som present till din mamma på mors dag, till nyblivna mammor, som doppresent eller när som helst under året. Du får ett gåvobevis att ge bort och UNICEF skickar förpackningen direkt till de kvinnor som behöver behandlingen. På så vis blir fler mammor glada och fler barn överlever – och en hel generation räddas till livet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.