Utbildningsminister Gustav Fridolin svarar på några frågor efter att ha lyssnat på det andra avsnittet i UNICEFs poddserie "Röster från bänken", om Ewelina som i tidiga tonåren började må väldigt dåligt. Trots att vuxna runt henne märkt att hon mår dåligt har hon nu missat nästan två år i grundskolan.
I dagarna går tusentals barn i Sverige till skolan för terminens första dag. För många barn i Nepal ser verkligheten annorlunda ut. När jordbävningarna slog till tidigare i år totalförstördes många skolor. UNICEF kämpar för att alla barn i landet ska få komma tillbaka till skolbänken.
Igår var det skolstart igen för 14 000 barn som fått sina skolor förstörda i jordbävningarna. Men fortfarande saknar 985 000 barn en skola att gå till. UNICEF arbetar för att alla barn så snart som möjligt ska ha tillgång till utbildning.
Utspelen om lösningar och åtgärder för utsatta EU-migranter avlöser varandra. Nu senast var det migrationsminister Morgan Johansson som uttalade sig om att barn till EU-migranter inte ska få gå i skolan i Sverige. Vår programchef Christina Heilborn förklarar här varför barnen har rätt till skola enligt barnkonventionen.
Vi har idag en debattartikel i Svenska Dagbladet som tar avstamp i den pågående debatten om sjunkande skolresultat. UNICEF Sverige varnar för att skolkrisen inte får leda till att barns rättigheter åsidosätts och uppmanar till mer utbildning om barnkonventionen i skolan.
Mer än 80 procent av skolorna i Vanuatu skadades i cyklonen. Nu har skolorna officiellt öppnat igen och UNICEF arbetar för att alla barn ska kunna gå tillbaka till skolan. Från en skola i Port Vila berättar några barn om sina upplevelser när stormen kom.
Konflikten i Sydsudan har för många barn inneburit att de tvingats sluta i skolan. Men under det kommande året kommer 400 000 barn att kunna börja skolan igen, tack vare en kampanj som stöds av UNICEF.
På måndag är det äntligen dags för barn i Liberia att gå tillbaka till skolan igen. På grund av ebola har skolorna hållit stängt sedan sju månader tillbaka. UNICEF arbetar för att se till att det är säkert för barnen i skolan, så att de inte riskerar att smittas av sjukdomen.
Skolorna i Guinea, Liberia och Sierra Leone fortsatte hålla stängt efter sommarlovet på grund av ebolautbrottet. Men nu öppnar skolorna i Guinea igen. UNICEF hjälper till att minska risken för spridning av ebola, genom att bland annat utbilda lärare och se till att barnen kan tvätta händerna.
63 miljoner barn i åldrarna 12-15 år får inte gå i skolan. Ju äldre barnen blir desto högre är risken att de hoppar av, eller aldrig börjar skolan över huvud taget. Nuvarande satsningar är inte tillräckliga för att alla barn ska få gå i skolan, visar en ny rapport från UNICEF och UNESCO.
I november och december kunde IKEA:s kunder världen över bidra till UNICEF och Rädda Barnen genom att köpa mjukdjur och barnböcker. Med den senaste mjukdjurskampanjen bidrog IKEA Foundation med 10,1 miljoner euro till utbildningsinsatser i 18 länder.
I Sverige lever två miljoner barn. Sverige är ett bra land att växa upp i för de allra flesta barn - men inte för alla. De barn som av olika anledningar halkar efter riskerar att hamna i ett socialt utanförskap som kan vara svårt att ta sig ur. Efter år av punktinsatser kring en komplex och mångfacetterad problematik kräver vi nu att den nya regeringen gör en politisk prioritering och markering: inga fler barn i socialt utanförskap. Ta initiativ till en nationell, sammanhållen handlingsplan inom de 100 första dagarna vid makten.
22 000 barn i Sverige är omhändertagna via socialtjänsten och placerade i samhällsvård. Det handlar om 22 000 barn som på grund av våld, vanvård, utnyttjande eller risker som barnet själv utsätter sig för inte kan bo kvar hemma.
Utbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att bryta socialt utanförskap bland barn och unga. Men rapporter visar att utvecklingen går åt fel håll när det gäller tillgången till en likvärdig och jämlik svensk skola. Skolresultaten har försämrats och skillnaderna mellan kommunerna har ökat.
Det nya skolåret börjar den 14 september för barnen i Gaza. UNICEF spelar en nyckelroll i förberedelserna för att göra det möjligt för barnen att gå tillbaka till skolan.
Det stora antalet katastrofer världen över hindrar just nu 30 miljoner barn från att återvända till skolan. UNICEF kämpar för att ge barnen tillfällig undervisning, men mer pengar behövs för att säkra barnens rätt till utbildning.
I en tid då ideologier som kränker respekten för människors lika värde är på framfart är det viktigt att öka kunskapen om barnkonventionen i skolan som ett viktigt verktyg för att förankra respekten för de mänskliga rättigheterna och få dem att genomsyra hela skolmiljön. Det skriver UNICEF Sveriges generalsekreterare Véronique Lönnerblad och Lisa Ericson, programansvarig för utbildning och delaktighet i en debattartikel som publiceras i Lärarnas tidning idag.
På söndag är det Mors dag. Det vill vi fira genom att hylla alla starka, fantastiska mammor som finns i världen. Antoinette i Centralafrikanska republiken är en av dem. Trots att hon förlorat både en dotter, sitt hem och sitt arbete, så kämpar hon vidare för barns utbildning som en kraft för en bättre framtid.
UNICEF Sverige anser att staten måste ta ett större centralt ansvar för skolan och att det behövs ett barnperspektiv i utformningen av skolpolitiken. Betänkandet ”Staten får inte abdikera – om kommunaliseringen av den svenska skolan” stärker oss i den uppfattningen. Nu överlämnar vi våra rekommendationer till FN:s barnrättskommitté.
Uppskattningsvis 201 000 människor har flytt från striderna i Sydsudan sedan mitten av december. 167 000 har nåtts av hjälpinsatser, men fortfarande finns svåra utmaningar för att nå alla i nöd. UNICEF kämpar för att skydda barnen och underlätta deras skolgång trots situationen i landet.
Igår var det en månad sedan tyfonen Haiyan drabbade Filippinerna. 80 procent av landets skolor slogs ut av katastrofen, men nu börjar man så sakta kunna ta emot elever igen. UNICEF tillhandahåller tält, skolmaterial och annat som behövs för att barnen ska kunna fortsätta sin utbildning.
Vi lever kvar i en världsbild från 1980-talet där utvecklingen i världen inte går framåt. I själva verket har världen under de senaste 25 åren sett enastående framsteg på nästan alla områden som gäller mänsklig utveckling. Det är idag 700 miljoner färre människor som lever i extrem fattigdom, alltså under 1,25 USD per dag.
Konflikten i Syrien har gått hårt åt landets skolor. Närmare 4 000, eller en av fem, har skadats, förstörts eller används som skydd för familjer som tvingats fly från sina hem. Sedan förra året har närmare två miljoner syriska barn i åldern 6-15 år tvingats hoppa av skolan på grund av konflikten. UNICEF kämpar nu för att att få barnen tillbaka till skolan.
Många elever i den svenska skolan känner inte till barns mänskliga rättigheter. Detta trots att det numera är skolans ansvar att lära ut detta. UNICEF startar nu ett pilotprojekt i sju skolor i Sverige för att undersöka vad som händer om skolans verksamhet genomsyras av FN:s barnkonvention.