Default hero image

Skolstart i Nepal – men

inte för alla barn

Igår var det skolstart igen för 14 000 barn som fått sina skolor förstörda i jordbävningarna. Men fortfarande saknar 985 000 barn en skola att gå till. UNICEF arbetar för att alla barn så snart som möjligt ska ha tillgång till utbildning.

Skribent |

Publicerad |

2015 06 01

Uppdaterad |

2015 06 01

Skolstart i Nepal – men inte för alla barn

[gallery ids="25181,25180"]

Skolstarten ägde rum vid tillfälliga skolor som byggts upp efter jordbävningarna, ett första steg på vägen mot att alla barn åter ska kunna gå i skolan. Vid den första skoldagen fick barnen bland annat skolmaterial från UNICEF och så kallade recreation kits – stora plåtlådor fyllda med leksaker, kritor, sportutrustning med mera. Genom lek, målning och spel får barnen möjlighet att uttrycka sina känslor och hjälp att hantera och komma över svåra upplevelser.

– Om barn får vänta länge på att kunna börja skolan igen efter en katastrof ökar risken att de aldrig börjar skolan igen, säger Tomoo Hozumi, chef för UNICEF i Nepal.

UNICEF samarbetar med utbildningsministeriet och partners i Nepal för att alla barn så snart som möjligt ska ha tillgång till utbildning, stöd och en trygg skolmiljö: Vid en katastrof är det viktigt att så snart som möjligt få igång skolundervisningen. Dels för att barnen inte ska stanna i sin utveckling, men främst för att det är en bra plats för de barn som råkat illa ut och som behöver återhämta sig från svåra upplevelser.

Sammanlagt förstördes 32 000 klassrum i jordbävningarna och 15 352 skadades. 985 000 barn har ännu inte kunnat börja skolan igen.

Var med och kämpa för barnen i Nepal och i andra katastrofer.  Ge en katastrofgåva idag. Du kan också köpa blyertspennor eller ett skolpaket för fyra barn i vår gåvoshop. Allt du handlar i gåvoshopen skickas till de barn som behöver det mest.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.