Igår var det en månad sedan tyfonen Haiyan drabbade Filippinerna. 80 procent av landets skolor slogs ut av katastrofen, men nu börjar man så sakta kunna ta emot elever igen. UNICEF tillhandahåller tält, skolmaterial och annat som behövs för att barnen ska kunna fortsätta sin utbildning.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2013 12 09
Uppdaterad |
2013 12 09
Skolor i Filippinerna öppnar igen – en månad efter katastrofen
Carl och Alexa står utanför sin skola, Palo Central School, som skadades av tyfonen. UNICEF har tillhandahållit tält och skolmaterial och skolan kunde öppna igen den 2 december.
Foto: © UNICEF/Diana ValcarcelFörödelsen efter tyfonen Haiyan är ofattbar. 90 procent av skolorna i de hårdast drabbade områdena skadades i tyfonen. I dessa skolor fanns mer än en miljon elever före katastrofen, liksom 34 000 lärare.Quinapandon Central Elementary School var en av få skolor som kunde öppna igen redan i slutet av november. En lärare i första klass gråter när hon berättar att hon förlorade sin man i katastrofen. Men på grund av sina elever bestämde hon sig för att återvända till skolan.– Det är en väldigt svår tid, men barnen får ingen utbildning om jag inte fortsätter, förklarar hon.
En full öppning av skolorna ska ske i januari
Louise Bautista, vid utbildningsdepartementet i Filippinerna, berättar om regeringens syn på hur viktigt det är att de tyfondrabbade barnen snabbt kommer tillbaka till skolan. Först med denna mjukstart i december, och sedan en full öppning av skolorna i januari.– Vi skall resa oss ur katastrofens ruiner, säger hon,
. Bangon betyder just att resa sig på språket tagalog, och har blivit ett ord av inspiration här i återuppbyggandet efter katastrofen.Ted Chaiban, UNICEFs ansvarige för katastrofprogram på plats, känner hopp efter att ha rest i området under två dagar:– Känslan av återhämtning och motståndskraft finns överallt här, berättar han. Nu ser man framåt, och UNICEF är en del av den berättelsen.
UNICEFs insatser under månaden som gått
6,3 miljoner barn har påverkats av katastrofen i Filippinerna. Följande är några av de insatser vi gjort för att hjälpa dem och deras familjer.
Mer än 10 000 barn har hittills vaccinerats mot mässling och polio, och 9 000 har fått A-vitamin i ett stort samarbete mellan UNICEF, WHO, regeringen och andra partners. Nu ska kampanjen utökas för att nå alla barn som drabbats av katastrofen.
Vi har tillsammans med partners undersökt mer än 21 000 barn under fem år för undernäring. Av dem var 172 akut undernärda och 531 något undernärda, och de barnen får nu behandling. Omkring 1 000 gravida och ammande kvinnor har fått stöd och rådgivning.
En vecka efter katastrofen lyckades vi i samarbete med regeringen och andra partners återställa vattenflödet till mer än 200 000 människor i Tacloban. Vi har delat ut vatten- och hygienpaket, vattenreningstabletter med mera till mer än 360 000 människor i de drabbade områdena.
I samband med mjukstarten av skolorna i början av december återvände närmare 8 000 barn till skolan, vid tillfälliga utbildningsplatser tillhandahållna av UNICEF. Här finns school-in-a-box-material för barn över sex år, samt material för lek såsom fotbollar, volleybollnät och hopprep. Dessa tillfälliga skolor kan rymma 100 barn i tre omgångar. Vi kommer också se till att alla skolor kommer ha rent vatten, separata toaletter för pojkar och flickor, samt utbildning inom hygien.
Tillsammans med regeringen har UNICEF ordnat mer än fem barnvänliga och trygga platser, där barnen kan leka och få utbildning, rehabilitering och stöd. Vi samarbetar också med regering, polis och andra partners för att hitta, identifiera och återförena ensamma barn med sina familjer.
Astrodome evacuation center i Tacloban. Jonalyn, 5 år, leker vid en av UNICEFs barnvänliga och trygga platser. Hennes favoritleksak är rockringen. Foto: © UNICEF/Diana Valcarcel
Du kan hjälpa oss att hjälpa ännu fler
Stort tack till alla er som hjälpt oss göra detta möjligt! Men mer hjälp behövs. Vill du hjälpa oss att hjälpa ännu fler barn i Filippinerna kan duge en gåva till vårt katastrofarbete
.
Relaterade artiklar
Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.
Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.
När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.