Antoinette_CAR-UNICEF_Logan-575x575.jpg

På söndag är det Mors dag. Det vill vi fira genom att hylla alla starka, fantastiska mammor som finns i världen. Antoinette i Centralafrikanska republiken är en av dem. Trots att hon förlorat både en dotter, sitt hem och sitt arbete, så kämpar hon vidare för barns utbildning som en kraft för en bättre framtid.

Skribent |

Publicerad |

2014 05 24

Uppdaterad |

2014 05 24

Antoinette brinner för barns utbildning i Centralafrikanska republiken

Antoinette brinner för barnens utbildning i konfliktdrabbade Centralafrikanska republiken. Foto: © UNICEF/Logan

– Jag vill se till att barnen inte agerar med våld och hämnd i tankarna, utan med ärlighet och godhet, säger Antoinette. Att unga kan läsa, skriva och tänka kritiskt är livsviktigt för en fredlig framtid i landet.

När Antoinettes hem plundrades tvingades hon fly tillsammans med sina tolv barn och barnbarn till en säkrare del av staden Bangui, Centralafrikanska republikens huvudstad. Något senare blev hennes dotter dödad när hon var på universitetet, en fruktansvärd förlust av en utbildad ung kvinna i ett land där bara 15 procent av flickorna går ut gymnasiet. Två månader senare tvingades familjen fly igen, och kom då till flyktinglägret där de bor idag.

I samband med flykten fick Antoinette lämna även sitt arbete som lärare bakom sig, och den sista lönen kom i december. Idag leder hon arbetet vid en tillfällig utbildningsplats som stöds av UNICEF i ett av flyktinglägren i Bangui. Där kämpar hon för att eleverna ska få en chans att återhämta sig från sina traumatiska upplevelser. Antoinette ser en framtid av mer våld om de unga inte får komma tillbaka till skolan.

– Krisen i landet har förstört utbildningen. Skolbänkar används för att elda med, och studenterna har utsatts för våld. För ett land utan utbildning finns ingen framtid, bara kaos. Att återuppbygga utbildningen är grunden för allt, säger Antoinette. Jag hoppas att genom att jag bryr mig om barnen i klassrummet så får de tillbaka självförtroendet. Jag vill att de ska återhämta sig från allt de har upplevt.

Har du en fantastisk mamma i din närhet som du vill hylla? Köp Mors dag-presenten i UNICEFs gåvoshop. Där hittar du till exempel skrivböcker och skolpaket för fyra barn . Utbildning är en väg ut ur fattigdom, och när barn kan gå i skolan hjälper det inte bara dem utan också deras mammor, pappor och länderna i stort. När du köper något i gåvoshopen förändrar du barns liv, och du får ett fint gåvokort att ge bort i present.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.