UNI176408-575x383.jpg

Konflikten i Sydsudan har för många barn inneburit att de tvingats sluta i skolan. Men under det kommande året kommer 400 000 barn att kunna börja skolan igen, tack vare en kampanj som stöds av UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2015 02 27

Uppdaterad |

2015 02 27

400 000 barn får gå tillbaka till skolan i Sydsudan

Foto: © UNICEF/Holt

Kampanjen som går ut på att få barn tillbaka i skolan lanserades av utbildningsministeriet tillsammans med presidenten och med stöd av UNICEF. Målet är att nå barn som står utanför skolan över hela landet, också i de områden som drabbats av konflikten.

Många barn befinner sig i flyktingläger eller i värdsamhällen som drabbats hårt av striderna, och där ingen utbildning finns att tillgå. UNICEF kommer tillsammans med partners att ge omfattande stöd till utbildning för barn mellan 3-18 år. Bland annat kommer små barn att få gå i förskola, de lite större barnen ska få grundläggande utbildning och de äldre barnen kommer att få möjlighet att läsa in vad de missat. Vi kommer också se till att psykosocialt stöd finns tillgängligt för barnen i skolan.

– Omkring 70 procent av de cirka 1 200 skolor som ligger i konfliktdrabbade områden har stängt, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan. En bra utbildning är den viktigaste komponenten för att ett land ska kunna utvecklas ekonomiskt, socialt och kulturellt. Det är också en mänsklig rättighet.

Tillsammans med 20 lokala och internationella partners har UNICEF som mål att 200 000 barn i konfliktområden ska få gå i skola. Ytterligare 200 000 barn ska få möjlighet till utbildning i 1 000 skolor i andra delar av landet. 4 000 lärare kommer att få utbildning, liksom 1 500 personer inom hem- och skolaföreningar.

– Vi har satsat väldigt mycket på detta, säger Jonathan Veitch. Genom det här initiativet kommer vi att investera drygt 800 kronor i varje enskilt barns utbildning. Det är en liten kostnad jämfört med det hopp och de möjligheter som det ger barnen.

Att lära sig läsa och skriva öppnar dörren till ett självständigt liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka. Utbildning är helt enkelt en väg ut ur fattigdom. Genom att köpa ett skolpaket för fyra barn i vår gåvoshop kan du ge fler barn möjlighet att gå i skolan och utvecklas. Tack för ditt stöd!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.