Barn i konflikter
Idag påverkas över 450 miljoner barn på olika sätt av väpnade konflikter världen över (1). Barn drabbas alltid hårdast, de kan skadas eller dödas av direkt fysiskt våld i stridigheterna och dess konsekvenser. De drabbas ofta av brist på mat, vatten och säkra platser där de kan leka. I många fall tvingas också barnen att sluta i skolan.
Nyligen berättade vi att tusentals barnsoldater ska friges i Centralafrikanska republiken. Den första frigivningen har genomförts och UNICEF är på plats för att stötta barnen och se till att de får den hjälp de behöver.
Dussintals barn har dödats, våldtagits, kidnappats och rekryterats i ett antal attacker i Sydsudan de senaste veckorna. UNICEF vädjar om ett omedelbart eldupphör och att den humanitära hjälpen måste få komma fram.
Ledare för väpnade grupper i Centralafrikanska republiken har idag lovat att släppa alla barn som på något sätt ingår i styrkorna. Avtalet förhandlades fram av UNICEF och sammanlagt handlar det om mellan 6 000-10 000 barn.
I många delar av Jemen eskalerar nu konflikten och barn dödas, skadas och riskerar svåra sjukdomar. Trots de svåra förhållandena kämpar UNICEF för att se till att barnen och deras familjer bland annat får vatten och vård.
Konflikten i Syrien har nu pågått i fyra år och det eskalerande våldet i området påverkar 14 miljoner barn i Syrien och Irak. För de yngsta barnen är konflikten allt som de känner till, konstaterar UNICEF idag.
För drygt en vecka sedan rapporterade vi att 89 barn kidnappats av en väpnad grupp i norra Sydsudan. Trots stora ansträngningar att hitta barnen och få dem frisläppta har de ännu inte hittats, och antalet barn misstänks nu vara ännu fler. UNICEF kämpar för att säkra att barnen släpps fria.
UNICEF har medverkat till att 3 000 barn kommer att friges från en väpnad styrka i Sydsudan. Det är en av de största frigivningarna någonsin av barn som utnyttjas av väpnade styrkor. Den första gruppen om 280 barn släpptes idag.
Ett år av mycket kraftigt våld har skakat Centralafrikanska republiken. UNICEF bedömer att nu är två av fem barn i landet i mycket stort behov av livräddande hjälpinsatser.
För barnen i Sydsudan är framtiden osäker. Konflikten har nu pågått i ett år och har tvingat hundratusentals barn att fly från sina hem, skolor och samhällen. De utsätts för våld, undernäring och sjukdomar, och UNICEF är oroade över utvecklingen i världens yngsta nation.
Det stora antalet katastrofer världen över hindrar just nu 30 miljoner barn från att återvända till skolan. UNICEF kämpar för att ge barnen tillfällig undervisning, men mer pengar behövs för att säkra barnens rätt till utbildning.
Under en gemensam insats av FN-organisationer nådde UNICEF i veckan fram till barn i Mouadamiyah al-Sham, nära Damaskus. Ett viktigt och välkommet genombrott när det gäller tillträdet för humanitär hjälp i Syrien. Senast UNICEF kunde nå barnen i staden var 2012.
Konflikten i Syrien är inne på sitt fjärde år, och för barnen blir katastrofen allt värre. Nya siffror från FN visar att 6,5 miljoner barn nu är drabbade, en ökning med mer än två miljoner på bara ett år.
I Colombia har en väpnad konflikt mellan regeringsstyrkor och illegala gerillagrupper pågått i över 50 år. Många barn utnyttjas i konflikten. Artisten Eric Saade besöker en illegal kåkstad i Soacha och träffar barn som lever under konstant hot om våld från kriminella gäng. Han träffar också Wolfram som har flytt från Farc där han tvingades vara barnsoldat.
Bara under det senaste året har antalet barn som drabbats av kriget i Syrien fördubblats. Särskilt svårt är läget för den en miljon barn som lever instängda i belägrade områden. Det visar en ny rapport från UNICEF med anledning av att kriget i Syrien nu har pågått i tre år.
Den 24 februari kidnappades fyra syskon av milis i Bangui i Centralafrikanska republiken. Barnen hölls under dödshot, mot en lösensumma. Men UNICEF har tillsammans med UN-OCHA lyckats rädda barnen som nu har återförenats med sin pappa.
23 barn i åldrarna 14-17 år släpptes igår från väpnade grupper i Bangui i Centralafrikanska republiken. Frigivningen är ett resultat av förhandlingar mellan FN-representanter och övergångsmyndigheterna. Barnen befinner sig nu på ett transitcenter som får stöd av UNICEF.
Konflikten i Syrien går snart in på sitt fjärde år och miljontals barns framtid är hotad. Idag drar vi igång initiativet No Lost Generation (”ingen förlorad generation”) som syftar till att skydda barnens framtid genom att öka tillgången till utbildning, psykosocialt stöd, en trygg miljö och genom fredsskapande insatser i hela regionen.
Idag bloggar UNICEF-ambassadören Mark Levengood om sin resa till Västbanken och Gaza tidigare i höst. De palestinska barnen lever många gånger ett mycket begränsat och hårt liv, fångna i vuxenvärldens våld och konflikter. UNICEF finns på plats och stöder en rad olika center för barn och unga där de i en skyddad miljö får möjlighet att utvecklas och uttrycka sig.
Våldet mot barn i Centralafrikanska republiken fortsätter med oförminskad styrka. Dödandet och övergreppen som nu riktas mot barn är en skymf mot mänskligheten, säger UNICEF i ett uttalande.
Förra veckan lyckades en konvoj med viktiga förnödenheter från bland annat UNICEF nå fram till belägrade områden i Homsprovinsen i Syrien. I ett samarbete mellan FN och Syriska Röda Halvmånen har omkring 42 000 människor fått livsviktig hjälp tack vare denna insats.
Att under lång tid leva under extrem stress, bevittna våld, förlora vänner och familjemedlemmar, samt att skoningslöst ryckas bort från sina hem skadar barnen i Syrien på sätt som inte alltid går att se. Därför har UNICEF upprättat barnvänliga platser där barnen får chans att uttrycka sig och att känslomässigt hantera sina upplevelser.
I juni 2012 skrev Burmas regering under en överenskommelse med FN om att släppa alla barnsoldater och sedan dess har totalt 176 barnsoldater befriats från den burmesiska armén. I början av augusti gjordes den fjärde och största frisläppningen och det förväntas bli fler.
I februari frisläpptes 24 barnsoldater av Burmas armé. Nu släpps ytterligare 42 barn fria som resultat av en överenskommelse mellan Burmas regering och FN. UNICEF leder arbetet på plats för att skydda barn i väpnad konflikt och återanpassa dem in i samhället.
Förra veckan släpptes 41 barnsoldater efter upprepade möten mellan UNICEF och ordföranden i Centralafrikanska republiken, Michel Djotodia. Barnen är i åldrarna 14 till 17 år och sju av dem är flickor.