©-UNICEF_Yurtsever-575x383.jpg

6,5 miljoner barn drabbade

av konflikten i Syrien

Konflikten i Syrien är inne på sitt fjärde år, och för barnen blir katastrofen allt värre. Nya siffror från FN visar att 6,5 miljoner barn nu är drabbade, en ökning med mer än två miljoner på bara ett år.

Skribent |

Publicerad |

2014 07 07

Uppdaterad |

2014 07 07

6,5 miljoner barn drabbade av konflikten i Syrien

Fatma, 3 år, låtsas vaccinera sin docka mot polio efter att hon själv fått vaccinet. Fatma flydde tillsammans med sin familj från Aleppo till Turkiet för sju månader sedan.

Foto: © UNICEF/Yurtsever

6,5 miljoner syriska barn är i stort behov av humanitär hjälp, både inne i Syrien och på flykt utanför landets gränser.

– Siffrorna bekräftar hur fruktansvärt konflikten påverkar Syriens barn, säger Maria Calivis, UNICEFs regionchef i Mellanöstern och Nordafrika. Barnen får se sina hem, skolor, vårdcentraler och samhällen förstöras. Deras hopp och drömmar krossas. Världen kan inte se bort nu.

UNICEF ökar insatserna

UNICEF satsar nu för att fördubbla insatserna och nå så många barn som möjligt i Syrien och grannländerna. Våldet, utbrott av sjukdomar som polio och mässling, liksom bristande tillgång till utbildning, rent vatten och sanitet, är ständiga hot mot barnen.

Under året har UNICEF tillsammans med partners än så länge lyckats säkra tillgången till rent vatten för närmare 17 miljoner människor i Syrien, och vaccinerat 2,9 miljoner barn mot polio. 114 000 barn har fått skolmaterial och 34 000 har fått psykologiskt stöd.

Bristande finansiering hotar

För att fortsätta tillhandahålla den livsnödvändiga hjälpen till barnen, behöver UNICEF ytterligare finansiellt stöd och finaniseringen för resten av 2014 är nu hotad.

– Vi är oerhört tacksamma för stödet från våra generösa givare, säger Maria Calivis, men vi behöver ännu mer resurser för att det livräddande arbetet med bland annat vatten och sanitet för flyktingar i Irak, Libanon och Jordanien ska kunna fortgå.

Hjälp barnen som drabbas av konflikten i Syrien, ge en gåva idag. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.