För barnen i Sydsudan är framtiden osäker. Konflikten har nu pågått i ett år och har tvingat hundratusentals barn att fly från sina hem, skolor och samhällen. De utsätts för våld, undernäring och sjukdomar, och UNICEF är oroade över utvecklingen i världens yngsta nation.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2014 12 15
Uppdaterad |
2014 12 15
Barnen svårt utsatta efter ett år av konflikt i Sydsudan
John Bosco, 3 år, sitter med sin mamma Joyce i en säng vid barnsjukhuset Al Sabbah i Sydsudans huvustad Juba. John Bosco dricker högenergimjölk som en del i behandlingen mot undernäring. Foto: © UNICEF/Nesbitt
Sedan våldet bröt ut den 15 december 2013 har omkring 750 000 barn tvingats på flykt inom landet, och mer än 320 000 har flytt till grannländerna. Omkring 400 000 barn har tvingats lämna skolan, och enligt rapporter utnyttjas 12 000 barn av väpnade grupper i konflikten. När samhällsstrukturen skadas riskerar barn också att utsättas för våld, sexuella övergrepp och exploatering.
– Barnens framtid, och själva landets, undermineras allt mer när striderna fortsätter, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan. Vi fortsätter vårt hårda arbete för att nå hundratusentals barn, men vad de behöver mer än något annat är fred.
Undernäringen har mer än fördubblats
Som ett resultat av konflikten har andelen barn som lider av undernäring mer än fördubblats i Sydsudan. Hittills har mer än 80 000 svårt akut undernärda barn fått vård. Även om landet undvek att drabbas av svält i år är risken mycket stor att det händer 2015 om det inte blir fred och stabilitet inom de närmaste månaderna.
Vi når ut till avlägsna platser
När regnsäsongen nu upphör blir det lättare att ta sig fram på Sydsudans vägar. UNICEF arbetar nu för att se till att livräddande förnödenheter ska finnas redo på nyckelplatser i Jonglei, Unity och Upper Nile – de tre stater där behoven är som allra störst.
Tillsammans med WFP (FN:s livsmedelsprogram) fortsätter vi också våra insatser för att nå ut till avlägsna platser med hjälp av vår luftbro . Vid dessa insatser undersöks barnen för undernäring, de vaccineras och ensamma barn registreras för att återförenas med sina familjer. Där det är möjligt ser vi till att barnen får grundläggande utbildning och psykosocialt stöd. Hittills har 34 insatser genomförts och mer än 590 000 människor har fått hjälp, varav 125 000 är barn under fem år.
Barnen måste få gå i skolan
UNICEF satsar också stort på att få barn tillbaka till utbildning. Vårt mål är att reparera 225 klassrum som skadats för att de 400 000 barn som tvingats lämna skolan åter ska få en chans till utbildning. Vi samarbetar också med regeringen för att inkludera fredsbyggande program i den nationella läroplanen.
– Vi måste ta den chans som torrperioden nu ger oss för att nå ut, säger Jonathan Veitch. Men de resultat vi uppnår är tyvärr beroende på hur läget utvecklar sig. Om striderna intensifieras, som många befarar, kommer det att orsaka fler och större flyktingströmmar vilket gör barnen i Sydsudan ännu mer utsatta.
Behoven i Sydsudan är enorma. Hjälp barn som drabbas av konflikter och katastrofer, din gåva behövs nu. Du kan också köpa till exempel näringspaket mot undernäring i vår gåvoshop. Tack.
Relaterade artiklar
Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.
Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.
Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.