UNI135158-575x383.jpg

Bara under det senaste året har antalet barn som drabbats av kriget i Syrien fördubblats. Särskilt svårt är läget för den en miljon barn som lever instängda i belägrade områden. Det visar en ny rapport från UNICEF med anledning av att kriget i Syrien nu har pågått i tre år.

Skribent |

Publicerad |

2014 03 11

Uppdaterad |

2014 03 11

Fördubbling av antalet drabbade barn i krigets Syrien

Adnan, 4 år, skadades i ansiktet när hans hem bombades. Foto: © UNICEF/Ramoneda

Totalt är det nu 5,5 miljoner barn som har drabbats och lider av krigets följder. Rapporten uppmanar till ett omedelbart slut på våldet, och beskriver de trauman som barnen har upplevt under det tre år långa kriget.

Barn som Adnan, fyra år, som flydde med sin familj till Libanon. Han skadades i ansiktet när hans hem bombades och han lider fortfarande svårt. Hans mamma berättar att han gråter hela nätterna, är rädd för allting och kan inte lämnas ensam ens för en kort stund.

UNICEF uppskattar att det finns omkring två miljoner barn som Adnan, i stort behov av psykologisk hjälp och stöd.

– För Syriens barn har de tre sista åren varit de längsta i deras liv, måste de utstå ännu ett år av lidande? säger UNICEFs högste chef, Anthony Lake.

Utan att kunna nås av hjälpinsatser, lever många barn under belägring i spillrorna av sina forna hem och kämpar för att hitta mat. Många har lämnats helt skyddslösa, utan medicinsk eller psykologisk hjälp, och har liten eller ingen tillgång till utbildning. I de allra värsta fallen har barn och gravida kvinnor avsiktligen skadats eller dödats av prickskyttar.

I angränsande länder lever nu 1,2 miljoner syriska barn som flyktingar. Värdländerna har i många fall svårt att möta de stora behoven och många barn saknar tillgång till rent vatten, näringsriktig mat och utbildning.

Under konfliktens tre år har Syriens barn tvingats växa upp mycket snabbare än något barn ska behöva göra. UNICEF uppskattar att ett av tio flyktingbarn nu arbetar, och att en av fem syriska flickor i Jordanien har tvingats in i barnäktenskap.

Rapporten vänder sig till världssamfundet och vädjar om en rad insatser: – Kriget måste få ett slut så att barnen kan återvända hem och bygga upp sina liv igen, i trygghet med familj och vänner, säger Anthony Lake. Det tredje året av konflikt i Syrien måste bli det sista.

Ge en gåva direkt till barnen i Syrien – din hjälp behövs nu!

UNI156524-575x383.jpg
Fyra barn framför tältet som tjänstgör som deras bostad i ett flyktingläger i närheten av gränsen till Turkiet.Foto: © UNICEF/Diffidenti

Fyra barn framför tältet som tjänstgör som deras bostad i ett flyktingläger i närheten av gränsen till Turkiet. Foto: © UNICEF/Diffidenti

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.