UN02924-575x383.jpg

Varannan sekund föds ett

barn i en konfliktzon

Under året som gått har mer än 16 miljoner bebisar tagit sina första andetag i livet mitt under brinnande konflikt. Det är var åttonde bebis som fötts i år, visar nya siffror från UNICEF. Världen måste agera nu på 2015 års löften för att göra kommande år till bättre år för barnen.

Skribent |

Publicerad |

2015 12 17

Uppdaterad |

2015 12 17

Varannan sekund föds ett barn i en konfliktzon

En nyfödd pojke vid en UNICEF-stöttad klinik i Malakal, Sydsudan. Hans mamma Rebecca, 20 år, födde honom här på flykt från våldet i Wau Shilluk. Foto: © UNICEF/Rich

– Varannan sekund föds en bebis mitt i en konflikt, ofta under mycket svåra omständigheter och utan tillgång till vård, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake. Alltför många barn börjar sina liv på det här sättet, kan de få en värre start?

I konfliktdrabbade länder som Afghanistan, Centralafrikanska republiken, Irak, Sydsudan, Syrien och Jemen, eller på flykt, utsätts nyfödda och deras mammor för enorma risker. Gravida riskerar att föda helt utan medicinsk hjälp och under mycket ohygieniska förhållanden. Deras barn riskerar också i högre utsträckning att dö innan de fyller fem år.

[gallery ids="25759,25758"]

Förutom konflikter har fattigdom, klimatförändringar och annan utsatthet tvingat miljoner barn och familjer att lämna sina hem. 30 miljoner barn befinner sig på flykt runt om i världen. Mer än en kvarts miljard barn, eller ett av nio, lever i konfliktområden.

– Mot slutet av 2015 har världen samlats kring att utveckla en ny global agenda för utveckling och att hantera klimatförändringarna. Om vi ser till att bekämpa orsakerna till att barn och familjer tvingas på flykt runtom i världen kan vi se till att 2016 blir ett år av hopp istället för förtvivlan, säger Anthony Lake.

UNICEF ger livräddande hjälp till barn och familjer över hela världen: Genom att handla i UNICEFs gåvoshop i jul kan du vara med och hjälpa barn som drabbas av konflikter och katastrofer. Allt du köper skickas till de barn som behöver det mest, över hela världen. Du får fina gåvobevis att ge bort i julklapp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.