UNI156524-575x383.jpg

14 miljoner barn drabbade av

konflikterna i Syrien och Irak

Konflikten i Syrien har nu pågått i fyra år och det eskalerande våldet i området påverkar 14 miljoner barn i Syrien och Irak. För de yngsta barnen är konflikten allt som de känner till, konstaterar UNICEF idag.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 12

Uppdaterad |

2015 03 12

14 miljoner barn drabbade av konflikterna i Syrien och Irak

En samling barn står framför sitt tillfälliga hem i tältlägret Bab Al Salame nära gränsen till Turkiet. Foto: © UNICEF/Diffidenti

I Syrien befinner sig 5,6 miljoner barn i en mycket svår situation. Dessutom lever två miljoner syriska barn som flyktingar i Libanon, Turkiet, Jordanien och andra länder. Samtidigt har den ökande krisen i Irak tvingat mer än 2,8 miljoner barn på flykt, och många befinner sig instängda i områden som kontrolleras av väpnade grupper.

– Den här katastrofen är allt som de yngsta barnen känner till. De äldre barnen får inte bara sitt förflutna skadat av våld och lidande, det formar även deras framtid, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake. Nu när krisen går in på sitt femte år riskerar den här generationen fortfarande att förloras till våldet, och att föra vidare vad de själva fått uppleva till nästa generation.

UNICEF satsar på långsiktiga investeringar för att möta barnens behov och utrusta dem med de kunskaper de behöver för att kunna bygga en bättre framtid.

Följande är några exempel på UNICEFs insatser inne i Syrien under 2014:

  • Tillsammans med partners har vi lyckats genomföra tio vaccinationskampanjer mot polio och nått mer än 2,9 miljoner barn.

  • Vi har distribuerat 37,5 miljoner doser poliovaccin för att stoppa utbrott av sjukdomen. Inga nya fall av polio har rapporterats sedan januari 2014.

  • 840 000 barn nåddes med vaccin mot mässling och därmed stoppades vad som hade kunnat bli ett stort utbrott. Arbetet fortsätter med att nå ännu fler barn som inte har tillgång till regelbunden vård och kontroller.

  • 16 miljoner människor har nu tillgång till rent vatten tack vare att mer än 3 400 ton klor har levererats till vattenreningsverk.

  • 2,8 miljoner barn har fått tillgång till böcker och skolmaterial.

  • Mer än en miljon filtar har levererats och omkring 414 000 barn och kvinnor har fått vinterkläder.

  • Mer än 127 000 barn har fått psykosocialt stöd.

UNI172029-575x383.jpg
Elever i åk 3 i en skola i Syriens huvudstad Damaskus, ett av områdena där UNICEF har delat ut skolmaterial. Vi har även lanserat en landsomfattande kampanj för att öka allmänhetens medvetande om vikten av utbildning och upplysa föräldrar om hur de kan reFoto: © UNICEF/Sonoda

Elever i åk 3 i en skola i Syriens huvudstad Damaskus, ett av områdena där UNICEF har delat ut skolmaterial. Vi har även lanserat en landsomfattande kampanj för att öka allmänhetens medvetande om vikten av utbildning och upplysa föräldrar om hur de kan registrera sina barn till skolan. Foto: © UNICEF/Sonoda

Följande är några exempel på UNICEFs insatser i övriga regionen under 2014: Men mer resurser behövs för att kunna genomföra de insatser som krävs. UNICEF vill bland annat arbeta för att stärka och förbättra: Var med oss och kämpa för barn som drabbas av konflikter och katastrofer.   Ge en gåva till vår katastroffond idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.